"Vluchtelingen blijven stilaan weg uit Zeebrugge"

WET DIE HAVEN BINNENDRINGEN STRAFBAAR MAAKT, WERPT VRUCHTEN AF

de haven van Zeebrugge.
Benny Proot de haven van Zeebrugge.
Het Brugse parket bracht dit jaar al 57 vluchtelingen voor de rechter die werden betrapt in het havengebied van Zeebrugge. Sinds een wet het binnendringen van een haven verbiedt, wordt de problematiek grondig aangepakt. Vluchtelingen die meer dan drie keer worden betrapt, riskeren nu celstraffen tussen 8 dagen en 6 maanden. "Het beleid werpt vruchten af", stelt procureur Frank Demeester, die gespecialiseerd is in mensensmokkel.

In hun strijd tegen de aanwezigheid van vluchtelingen in de haven van Zeebrugge, was het voor het Brugse parket lange tijd vechten tegen de bierkaai.


Het binnendringen van een havenfaciliteit was voor juni 2016 namelijk niet strafbaar, waardoor vluchtelingen die in de haven opgepakt werden enkel werden gedagvaard voor hun illegaal verblijf in het land.


De standaardcelstraf van 3 maanden had weinig effect, waardoor het parlement in juni vorig jaar een wet goedkeurde die het binnendringen van havengebied zonder mandaat strafbaar maakte.

procureur Frank Demeester.
Benny Proot procureur Frank Demeester.

50 mensen geseind

"Vluchtelingen die meer dan drie keer worden opgepakt in de haven brengen we sindsdien steevast voor de rechter", zegt procureur Frank Demeester, die gespecialiseerd is in mensensmokkel. "We kunnen ook niet elke havenindringer dagvaarden, want het moet voor ons en vooral de politiediensten werkbaar blijven." Door de nieuwe wet riskeren de vluchtelingen celstraffen tussen 8 dagen en 6 maanden en bij herhaling zelfs tot een jaar. In de praktijk spreekt de rechter bij een eerste verschijning standaard zes maanden cel uit. "De zwaardere straffen lijken steeds meer hun vruchten af te werpen", gaat Demeester verder. "Sinds de invoering van de wet vervolgen we op maandbasis negen vluchtelingen. Dit jaar brachten we er al 57 voor de rechter. De straffen die op indringing in de haven staan, doen snel de ronde onder de vluchtelingen die zich ophouden in en rond Zeebrugge. Momenteel staan iets meer dan vijftig personen geseind, omdat ze nog een celstraf moeten uitzitten. Het feit dat we hen niet vinden, is volgens ons hét teken dat ons beleid afschrikt. Die mensen worden niet meer opgemerkt tijdens gerechtelijke acties en houden zich dus niet meer in Zeebrugge op."

Smokkelaars geklist

Ook voor de Belgische kust worden af en toe smokkelaars geklist die vluchtelingen per boot naar het Verenigd Koninkrijk willen krijgen. Gisterenmorgen kregen twee Oekraïners in de Brugse rechtbank nog celstraffen van 30 maanden en 5 jaar, nadat op 24 mei zes landgenoten van een zeilbootje werden geplukt voor de kust van Zeebrugge. Vorig jaar en begin dit jaar vonden in Nieuwpoort en De Panne al gelijkaardige arrestaties plaats. "Het is een fenomeen dat minder vaak voorkomt, maar mensensmokkel per boot is dan ook moeilijker te traceren", stelt Demeester. "Desondanks werden het voorbije jaar in drie zaken bootsmokkelaars veroordeeld. Dat durf ik een succes te noemen"