"Van boon tot reep: hier zie je alles"

DRIE CHOCOLATIERS OPENEN SAMEN 'UNIEKE' CHOCOLADEWINKEL

Chocolatiers Henk Deceukelier, Stephan Dumon, Pol Depla in het leegstaand pand.
Foto Proot Chocolatiers Henk Deceukelier, Stephan Dumon, Pol Depla in het leegstaand pand.
Brugge heeft er begin oktober weer een nieuwe chocoladewinkel bij. Dit keer geen gewone pralinewinkel, maar een shop waar je het hele proces van boon tot reep kan volgen. Drie doorwinterde chocolatiers slaan daarvoor de handen in elkaar. "We deden het idee op tijdens onze gezamenlijke reis naar Costa Rica", zeggen ze.

Stephan Dumon (46), Henk Deceukelier (52) en Pol Depla (51) hebben alle drie al flink hun sporen verdiend in de Brugse chocoladewereld. Dumon is natuurlijk bekend van Chocolade Dumon, dat hij verkocht en inruilde voor Puur Chocolade. Pol Depla heeft in de Mariastraat Depla Chocolade en Henk Deceukelier werkt al jaren voor het Chocoladehuisje. De drie leerden elkaar twee jaar geleden beter kennen toen ze voor het Eén-programma 'Beroepen zonder grenzen' naar chocoladeboeren in Costa Rica trokken. "Daar ontstond het idee om samen iets te doen en vooral iets terug te doen voor de lokale boeren daar", zegt Stephan Dumon. "De cacaoboeren staan enorm onder druk. Ze krijgen slecht betaald voor hun bonen en steeds meer boeren ruilen cacao in voor koffiebonen of bananenplanten. Wij zijn dan wel concurrenten van elkaar, maar we zijn bovenal goede collega's die heel goed overeen komen."

Fairtrade

De drie chocolatiers palmden een pand in de Mariastraat, recht tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, in. Het vroegere porseleinenwinkeltje zou vandaag, dinsdag, openen als nieuwe chocoladewinkel 'From bean to bar', maar doordat de werken wat aanslepen opent de zaak begin oktober.


"We willen de klanten hier het hele proces laten zien: van boon tot chocoladereep. We halen onze bonen uit Zuid-Amerika: Dominicaanse Republiek, Costa Rica of Colombia. Door direct bij de lokale boer aan te kopen, kunnen we hen een mooie prijs aanbieden. Meer fairtrade dan dit kan je niet werken."


Brugge telt al zoveel chocoladewinkels. Eerder dit jaar raakte bekend dat het er meer dan zestig waren. Waar kan 'From bean to bar' het verschil dan maken? "We tonen het authentieke proces. Dat is iets helemaal anders dan een zoveelste pralinewinkel. Brugge heeft nood aan een kwalitatief aanbod aan chocoladewinkels. Dat is het probleem van de voorbije jaren. Er wordt veel minder kwaliteitsvolle chocolade aangeboden. Hier zullen klanten waar voor hun geld krijgen."


De chocolade, die zal ook anders smaken, geeft Henk Deceukelier aan. Hij zal straks de uitbater van de zaak worden. "We eten nu vooral melkchocolade, waar heel veel smaken al uitgehold zijn. In onze zaak zal je heel veel straffe smaken kunnen ontdekken."


Volgende plan van de drie bevriende chocolatiers is een nieuwe gezamenlijke reis. Dit keer niet voor een tv-programma, maar uit interesse: ze trekken volgend jaar samen naar Colombia.