"Uur na chemo stond ik alweer in mijn bakkerij"

SEBASTIEN CAILLIAU (39) OVERWINT LEUKEMIE ÉN MAAKT VAN 'LE PAIN' PARIJSE BISTRO

Sebastien Cailliau van Le Pain De Sebastien in de Smedenstraat. "Mijn wilde haren ben ik letterlijk kwijt."
Benny Proot Sebastien Cailliau van Le Pain De Sebastien in de Smedenstraat. "Mijn wilde haren ben ik letterlijk kwijt."
Zo'n half jaar na de diagnose leukemie is bakker Sebastien Cailliau (39) opnieuw 18 uur per dag aan het werk. De man achter Le Pain de Sebastien is 'genezen' verklaard, al wordt hij nog van nabij opgevolgd. Kanker heeft zijn ambities geen knauw gegeven. "Ik heb geen tijd om ziek te zijn", zegt Sebastien, die zijn zaken in Brugge en Gent zelfs omvormt tot Parijse bistro's.

Paaszondag: die dag stond de wereld van bakker Sebastien Cailliau - die vroeger onder meer leverde aan topzaken als Bistro Bruut en De Jonkman - op zijn kop. Hij had op dat moment al een tijdje last van maagzweren, maar echt ziek voelde hij zich niet. "Maar die zondag was ik lusteloos en heel zwak. In het AZ Sint-Jan klonk de diagnose keihard: leukemie, waarbij 92 procent van het beenmerg was aangetast. Een heel zware kanker, maar gelukkig ook goed behandelbaar. Ik heb de dokter gezegd: 'begin eraan. Ik heb geen tijd om ziek te zijn'."


Eén dag maar, de dinsdag na Pasen, sloot de bakker de deuren van zijn zaken in de Smedenstraat in Brugge en de Nederkouter in Gent. "De behandelingen waren - zeker in het begin - erg zwaar. Maar ik wilde mijn levenswerk niet opgeven. Tijdens het tweede kwartaal noteerde Le Pain de Sebastien een omzetverlies van 45 procent. Het marcheerde niet zoals ik het wilde. Ik moést me wel met de zaken bemoeien. Na twee chemobehandelingen, die meteen goed 'pakten', ben ik zelf weer in mijn atelier gaan staan. Brood kneden was al een hele opgave en tegen de hitte van de ovens kon ik ook al niet. Maar ik kon niet anders. Ik kreeg op vrijdagavond 20 uur de laatste chemo in mijn lijf, om 23 uur werd ik afgekoppeld en nog een uur later stond ik in mijn atelier."

Met dit kaartje worden de klanten warm gemaakt voor het feest in de Brugse en Gentse vestiging.
RV Met dit kaartje worden de klanten warm gemaakt voor het feest in de Brugse en Gentse vestiging.

Verborgen

Hoewel Sebastien zijn ziekte in eerste instantie verborgen probeerde te houden voor zijn klanten en de buitenwereld, kon hij na een tijdje niet anders dan open zijn. "Ik verloor 20 kilogram en was mijn wilde haren letterlijk kwijt. Mensen waren erg bezorgd, maar ik wilde hen geruststellen. Hoe kon dat beter dan met de kwaliteit van mijn brood? Ik wil het niveau nog omhoog krikken. Op mijn ziekenhuisbed had ik tijd om na te denken en zijn heel veel nieuwe ideeën ontstaan." Meer zelfs: de bakker heeft plannen.

Croques en quiches

Zijn zaken in Brugge en Gent krijgen binnenkort het opschrift 'bistrot' voor de deur. Zijn twee bakkerijen worden meer en meer omgevormd tot Parijse bistro's. "Het brood blijft natuurlijk mijn 'core business', maar ik wil de klanten ook een hapje en een drankje aanbieden. Alle gerechtjes, van croque-monsieurs tot clafoutis en quiches, zullen op basis van mijn brood gemaakt worden. Ik geloof erin, want mensen willen meer en meer beleving."

Dj

Op zaterdag 25 november tussen 11 en 15 uur worden de klanten uitgenodigd in de Smedenstraat om te klinken op het herstel van Sebastien. Een week later, op 2 december, is het dan de beurt aan de Gentse klanten. Er is ook een dj-optreden. Met een kaartje 'De zotte bakker - J'is were' worden de klanten daarvoor al warm gemaakt.