'Slechtste buren' terug van (nooit) weggeweest

BROER EN ZUS DRIJVEN PESTERIJEN OP IN AFWACHTING VAN INTERNERING

Laurette en Luc De Vos blijven verder procederen om hun internering te ontlopen.
Archieffoto Houwen Laurette en Luc De Vos blijven verder procederen om hun internering te ontlopen.
Bij de politie van Brugge zijn opnieuw klachten binnengelopen tegen Luc en Laurette De Vos uit de Dorpsstraat in Sint-Michiels. De 'slechtste buren van het land' schelden - ondanks veroordelingen en een lopende procedure - hun buren nog steeds bijna dagelijks de huid vol. "Het zal duren tot iemand zijn geduld verliest en er ongelukken gebeuren", zuchten de buurtbewoners.

Hoeven we hen nog voor te stellen? Broer en zus De Vos teisteren al meer dan vijftig jaar de Dorpsstraat in Sint-Michiels. Luc (65) en Laurette (67) zijn elkaar waard en schelden daarbij om ter hardst. Begin 2016 zetten ze nog de Brugse rechtbank op hun kop. "Kust mijn kloten. Wij betalen juist niks", riepen ze de rechter toe. Glasscherven gooien in de tuin van spelende kinderen, bedreigingen, nachtenlang op de muren bonken, scheldpartijen... Het liep de voorbije jaren dagelijks de spuigaten uit. De rechter legde broer en zus een celstraf op van één jaar, maar het duo ging daartegen in beroep. Nadat het hof van beroep in Gent begin dit jaar oordeelde dat Luc en Laurette moeten geïnterneerd worden, blijven ze op allerlei manieren verder procederen om hun straf te ontlopen. "En ondertussen blijven ze hier rustig wonen en doen ze verder alsof er niks aan de hand is", zegt een van de buren. Begin dit jaar leek de situatie zich nochtans even te normaliseren. Maar enkele weken na het nieuws over hun internering sloegen de stoppen bij Luc en Laurette opnieuw door.

Beetje bij beetje meer

De zestigers begonnen hun pesterijen beetje bij beetje terug op te drijven. De jongste weken en maanden resulteerde dat in verscheidene klachten. "We worden opnieuw met de regelmaat van de klok uitgescholden voor het lelijkste eerst. Volgens hen zijn alle vrouwen in onze straat hoeren. Ook het gebonk op de muren bij hun directe buren is weer begonnen", klinkt het bij diverse bewoners. Op medelijden hoeft de buurt alvast niet te rekenen. Toen een zieke vrouw met een tumor onlangs passeerde, kreeg ze diverse verwijten naar het hoofd geslingerd. "Het is je eigen fout. Een straf van God", brulden Luc en Laurette de verbouwereerde dame toe. Zo doen broer en zus hun status van 'slechtste buren van het land' alle eer aan. Bij de Brugse politie bevestigen ze dat er de jongste tijd opnieuw klachten binnenliepen. Over de inhoud daarvan doet ze geen uitspraken. Opvallend: er liep bij de politie ook een klacht binnen van Luc en Laurette tégen buurtbewoners, omdat ze vinden dat ze zelf het slachtoffer zijn.

Tuinfeest

In de Dorpsstraat vragen ze zich ondertussen luidop af wanneer broer en zus eindelijk geïnterneerd zullen worden. "Ze maken er een procedureslag van. Enorm frustrerend. Weet je dat er zelfs mensen hun tuinfeest elders gaven uit schrik voor Luc en Laurette? Zo ver gaat het. Onlangs zoefde Luc nog met zijn wagen rakelings voorbij een groepje bewoners. 'Mij krijgen jullie hier nooit weg', zegt hij steevast. Wanneer stopt dit?"