‘Schrik van de kusthoreca’ krijgt 15 maanden cel: onverbeterlijke tafelschuimster zat zelfs op restaurant toen ze voor rechter moest verschijnen

Nadine W. weet nog steeds van geen ophouden.
Mathias Mariën Nadine W. weet nog steeds van geen ophouden.
De 48-jarige tafelschuimster die al maandenlang de horecazaken langs de kust teistert, heeft 15 maanden cel gekregen. Rond de jaarwisseling bestelde Nadine W. in liefst 28 restaurants drank en eten, maar betaalde achteraf nooit de rekening. Donderdagmorgen werd tijdens de zitting nog een nieuw dossier gevoegd met feiten die plaatsvonden… op de dag van haar proces vorige maand.

Nadine W. (48) bouwde de voorbije maanden een meer dan bedenkelijke reputatie op bij de restaurants en cafés langs de Belgische kust. Het leverde haar dan ook de bijnaam ‘schrik van de kusthoreca’ op. De vrouw kan ongestoord haar gang gaan, want het gerecht staat machteloos. Op afzetterij staan immers celstraffen van maximum 3 maanden of 6 maanden bij herhaling. Om iemand aan te houden, moet die maximumstraf echter minimum 1 jaar zijn. W. blijft dus horecazaken afschuimen, zonder achteraf de rekening te betalen. 

Recent gespot

Dinsdag werd ze nog gespot in Blankenberge en woensdag in Wenduine en zelfs tijdens de zitting op 14 februari bleek W. op restaurant te zitten. “Ze vond het blijkbaar niet nodig om naar haar proces te komen”, sprak de procureur donderdagmorgen. Hij voegde de nieuwe feiten nog toe aan de dossiers die al voor vonnis stonden.“Ze bestelde die dag twee koffies, een cognac, een mokka, een croque monsieur en opnieuw zonder te betalen. Die vrouw blijft maar doorgaan.” Voor de nieuwe feiten die donderdagmorgen voorkwamen, veroordeelde de rechter Nadine W. meteen tot 3 maanden cel: de maximumstraf. Ook in vier andere dossiers van tafelschuimerij werd de vrouw veroordeeld. Het ging in totaal om 30 feiten. De meeste feiten vonden tussen september en december vorig jaar plaats, voornamelijk in Oostende, Middelkerke en Brugge. Liefst 17 keer weigerde W. haar restaurantrekening te betalen. Twee keer liet ze ook een taxichauffeur in de kou staan. 

Van alle markten thuis

“Ze was van alle markten thuis, zolang ze maar niet hoefde te betalen.” “Een koffie en een taartje”, bleek de favoriete bestelling van de tafelschuimster te zijn. Dat was ook eind vorig jaar het geval in Oostende en Brugge. In diezelfde periode teisterde W. ook vijf zaken langs de Westkust. Onder meer in een restaurant in De Panne kwam ze met plastieken zakken binnengewandeld, at ze een hapje en vertrok ze zonder boe of ba. De laatste feiten waarvoor Nadine W. woensdagmorgen veroordeeld werd, vonden plaats op 16 en 19 januari. “Bij haar arrestatie die laatste dag had ze een gescheurde dagvaarding op zak, die ze twee dagen eerder van ons had gekregen”, foeterde de procureur vorige maand. “Deze vrouw lacht justitie en politie op die manier recht in hun gezicht uit. De dame heeft geen bekende verblijfplaats en eigent zich het recht toe om overal gratis haar buikje rond te eten en iets te drinken. Dergelijke houding is verwerpelijk.” In de vier dossiers kreeg Nadine W. 12 maanden cel. In totaal werd ze donderdagmorgen dus veroordeeld tot 15 maanden. “Intussen werd ze opnieuw verschillende malen aangetroffen. Die zaken zullen vroeg of laat nog voor de rechtbank komen”, deelde de procureur nog mee.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ives vandevelde

    Had eerder politioneel/gerechterlijk ingrijpen niet menselijker geweest dan 15 maanden cel? Niet goed te praten wat ze heeft gedaan. Maar ook geen zware crimaliteit! Een korte internering of alternatieve straf kort na enkele feiten had wellicht "hopelijk" meer effect gehad...

  • Francois saas

    hoe kan ze een dagvaarding krijgen als ze geen vaste verblijfplaats heeft ?