"Ontbijt op zondag is populairst"

BEWONERS RESIDENTIE VENTOUX KUNNEN FACILITEITEN VELOTEL GEBRUIKEN

Via een passerelle kunnen de bewoners van hun flat (rechts) naar het Velotel (links) gaan.
Benny Proot Via een passerelle kunnen de bewoners van hun flat (rechts) naar het Velotel (links) gaan.
De eerste bewoners van residentie Ventoux hebben hun intrek genomen in hun fonkelnieuwe flats. Het project langs de Vaartstraat is uniek in ons land: de bewoners van het woonzorghotel kunnen via een passerelle naar het naastgelegen Velotel om er te eten of te fitnessen.

Het project van zorgbedrijf Aldea uit Merelbeke is uniek in ons land. Ze combineren de uitbating van een viersterrenhotel met 48 assistentiewoningen, verspreid over drie verdiepingen. "We spreken hier echt over een woonzorghotel", zegt Annemie Allossery van Aldea. De Torhoutse was jarenlang rusthuisdirecteur in Oostende en gelooft rotsvast in dit project. "We mikken op vitale zeventigers, die nog niet meteen grote zorg nodig hebben, maar wel snel geholpen kunnen worden als er iets zou gebeuren."

Jacques (81) en Jacqueline (79) in hun kamer.
Benny Proot Jacques (81) en Jacqueline (79) in hun kamer.

All-in

De flats van 60 vierkante meter met een balkon zien eruit als een ruime hotelkamer met een aparte slaapkamer, een ruime badkamer en een wasplaats. Zes mensen kochten al een appartement. Dat betekent dus ook dat er nog 42 flats leeg staan. "Het is mijn taak om toekomstige bewoners te overtuigen van de voordelen hier", zegt Allossery. "Dat is niet alleen het knap afgewerkte gebouw met tal van verwijzingen naar de Mont Ventoux en het wielrennen, maar vooral de nabijheid van het Velotel. Dankzij een passerelle kunnen de bewoners van deze residentie zonder buiten te komen het hotel in. Wie de all-in formule kiest, mag elke dag ontbijten, het middag- én avondmaal nemen in het hotel. Eén van onze bewoners heeft die formule gekozen. Anderen vullen dat zelf in. Het ontbijt op zondag is populair. Bewoners kunnen ook in hun eigen keuken maaltijden klaarmaken of in de weekends in het restaurant van het hotel dineren. Iedereen is daar vrij in."

De gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners terechtkunnen voor een drankje.
Benny Proot De gemeenschappelijke ruimte, waar de bewoners terechtkunnen voor een drankje.

Fitness en sauna

Ook de fitness en de sauna van het hotel staan ter beschikking van de bewoners van de residentie. "Tussen 10 en 18 uur is het in een hotel vaak rustig, omdat de internationale gasten dan meestal de stad gaan bezoeken. Tijdens die uren is het drukker in het woonzorghotel. De twee vullen elkaar dus perfect aan."


Jacques Daper (81) en Jacqueline Cappaert (79) ruilden hun woning in de Tien Geboden in Sint-Andries in voor een flat. "We hebben ons die keuze nog niet beklaagd", zeggen ze. "Het huis werd te groot en we willen anticiperen op later, als we echt zorgen nodig hebben. Hier hoeven we ons geen zorgen te maken. We moeten maar op de rode knop duwen en er staat iemand klaar. Voorlopig zijn we nog heel mobiel en kunnen we overdag uitstapjes maken. We zijn helemaal vrij. Komend weekend gaan we eten in het hotelrestaurant. Iedereen is er heel vriendelijk."

De assistentiewoningen ogen erg modern. Dit beeld toont een modelkamer.
Benny Proot De assistentiewoningen ogen erg modern. Dit beeld toont een modelkamer.

Na Ventoux ook Galibier

Met een petanquebaan en een speeltuin voor de kinderen richt het project zich ook op de families. "Als mensen uit het binnenland hun oma of opa willen bezoeken tijdens een weekend, dan kunnen ze in het hotel blijven overnachten. Kinderen hoeven hun neus niet op te halen, want ze kunnen hier spelen. De groene omgeving is een troef en je kan fietsen huren", stipt Annemie Allossery nog aan. Per dag betaal je in Residentie Ventoux 55 euro als single, 60 euro als koppel, maaltijden niet inbegrepen. Eind volgend jaar wil Aldea nog uitbreiden. Dan staat de bouw van Residentie Galibier op de agenda. Dat zijn nog eens 48 assistentiewoningen, plus een rusthuis met 32 bedden. "Om mensen op te vangen, die niet meer in hun flat kunnen blijven", besluit Allossery.