"Nooit probleem, tot wegenwerken begonnen"

HUIS 25.000 EURO MINDER WAARD DOOR WATERSCHADE IN KELDER

Maria Gerard (83) toont dat ook de kast niet gespaard is.
Mathias Mariën Maria Gerard (83) toont dat ook de kast niet gespaard is.
BRUGGE - "Bijna twintig jaar lang was er geen enkel probleem. Tot die wegenwerken begonnen." Al vijf jaar lang loopt er bij regenweer water binnen in de kelder van Maria Gerard (83) in de Ontvangersstraat. Het resultaat is een volledig beschimmelde en onbruikbare ruimte. De waarde van de woning zakt volgens makelaar Randy Huyghebaert van RH Vastgoed met zo'n 25.000 euro. 

Maria Gerard (83) verhuisde in 1994, samen met haar ondertussen overleden echtgenoot en architect/urbanist Daniël Desmyter, naar de Brugse binnenstad. Ze kochten het herenhuis in de Ontvangersstraat en knapten het onder leiding van Daniël volledig zelf op. "We deden voor ruim zeven miljoen frank (175.000 euro, red.) verbouwingswerken, bovenop de aankoopprijs van het huis. Mijn man was een specialist in zijn vak. Nog vóór we het huis kochten, wou Daniël de kelder inspecteren om te kijken of die droog was. Voor hem was dat fundamenteel om tot aankoop over te gaan", vertelt Maria. Het huis onderging een volledige opknapbeurt en was jarenlang de gezellige thuis van het gepensioneerde koppel. De vernieuwde kelderverdieping deed dienst als een soort rust- en muziekruimte, waar zelfs een piano stond opgesteld.

De keldermuur - en vloer staan boordevol schimmel.
Mathias Mariën De keldermuur - en vloer staan boordevol schimmel.

Loodgieter

"In 2011 is dan de miserie begonnen", zucht Maria. "Nadat ik enkele weken in het ziekenhuis had gelegen, kwamen mijn kinderen me oppikken. Ze vertelden dat het water in de kelder enkele centimeters hoog stond. 'Onmogelijk', dacht ik meteen. Bijna twintig jaar lang waren er nooit problemen. En net op het moment dat er grote wegenwerken begonnen, liep het fout. Dat kon geen toeval zijn", aldus Maria. Gesprekken met het stadsbestuur en de aannemer leverden niet veel op. "En zo sleept die zaak al jaren aan. In 2014 en 2015 zijn er weer wegenwerken geweest. Maar aan mijn situatie verandert er niks. Ik heb al verscheidene keren mijn loodgieter laten komen om te kijken of de fout écht niet bij ons ligt. Elke keer opnieuw krijg ik bevestiging dat aan onze woning alles in orde is. Waar het water dan wel vandaan komt? Dat vraag ik me dus ook af", zucht Maria, die een advocaat in de arm heeft genomen. Een expert zal moeten uitmaken waar de oorzaak ligt. "Voor mij is de maat alleszins vol. Ik wil eindelijk mijn kelder terug."

In gebreke

In de kelder zelf is de ravage groot. Alles wat dicht tegen de grond staat, is beschimmeld. Ook de muren zitten vol vochtplekken. Ondanks haar gevorderde leeftijd maakt de weduwe zich ook zorgen over de toekomst. "De waarde van het huis zakt heel wat als de kelder niet droog is. Wat als mijn kinderen later het huis willen verkopen? Dan zitten zij met het probleem." Makelaar Randy Huyghebaert van RH Vastgoed bevestigt dat de waarde van het huis fors daalt door het probleem. "Het zou enkele duizenden euro's kosten om de wanden opnieuw te cementeren. Bij een huisbezoek willen potentiële kopers sowieso de kelder zien. Vocht is dan zeker een pijnpunt en aangetaste muren kunnen geïnteresseerden afschrikken. Je mag toch rekenen op minwaarde van zeker 20.000 à 25.000 euro", aldus Huyghebaert. Bij de stad houden ze zich eraan de procedures te volgen. "Na werken kunnen er inderdaad plots problemen opduiken. Als die vrouw veel last ondervindt, dan moet ze de stad in gebreke stellen. Wij kunnen dan op onze beurt de aannemer in gebreke stellen", reageert schepen van Openbare Werken Philip Pierins (sp.a).