"Nog plaats genoeg aan onze tafel"

SPELLENCLUB HOF VAN WATERVLIET BLAAST 25 KAARSJES UIT

Het hoeft niet altijd Netflix of Youtube te zijn: deze gezellige bende heeft nog plezier op de 'ouderwetse' wijze, zonder internet of tv.
Foto Benny Proot Het hoeft niet altijd Netflix of Youtube te zijn: deze gezellige bende heeft nog plezier op de 'ouderwetse' wijze, zonder internet of tv.
Hof van Watervliet, de oudste spellenclub van het land, viert een kwarteeuw bestaan. Sinds 1993 organiseren ze drie vrijdagen per maand spelavonden voor liefhebbers van het betere gezelschapsspel. "We hebben tegenwoordig keuze uit honderden dozen", zegt voorzitter Heidi Declercq.

In de beginperiode kwamen liefhebbers vanover het hele land naar Brugge afgezakt. Nu zijn er tussen 30 en 40 spelende leden, en het aantal gaat de jongste jaren gestaag omhoog. "In een tijd van digitale snufjes zijn gezelschapsspellen een verademing", zegt voorzitter Heidi Declercq uit Kuurne, die zelf maar liefst 450 spelletjes thuis in de kast heeft staan. "Scrabble en Monopoly blijven ook bij jongeren en hun ouders populaire gezelschapsspellen, en ook de spellenclubs doen het aardig. Zelf ervaren we dat ook: we hebben een mooie traditie opgebouwd in die 25 jaar."


Sinds 1993 organiseert Hof van Watervliet uit Brugge elke tweede, vierde en vijfde vrijdag van de maand spelavonden voor de liefhebbers van het betere gezelschapsspel. Piet Notebaert was destijds de oprichter van de spellenclub, toen de enige vereniging in zijn soort in ons land. "Ze kwamen zelfs vanuit Limburg naar hier om spellen voor volwassenen tegen elkaar te beslechten", vertelt Heidi. "Nu zijn de meeste leden afkomstig uit de hele provincie. Er zijn natuurlijk ook wat clubs bijgekomen, waardoor het aanbod ruim is en mensen ook elders kunnen spelen. We hebben leden tussen 18 en 60 jaar en de gemiddelde leeftijd ligt rond de veertig jaar."

Klassiekers

In het jaar 2000 leerde Heidi de wondere wereld van de gezelschapspellen kennen. "Wij spelen met familie of vrienden toch wel minstens één keer per week", zegt ze. Een echte favoriet heeft Heidi niet, al is ook zij een grote voorstander van de klassieker onder de klassiekers van het volwassenenspel: 'Kolonisten van Catan'. "Dat is het ideale opstapje voor wie de volwassenenspellen niet kent. Eenmaal je 'Kolonisten van Catan' onder de knie hebt, krijg je de smaak te pakken. Tegenwoordig heb je keuze uit honderden dozen. Het is moeilijk om daar favorieten uit te pikken. Iedereen heeft wel een voorkeur."


Maar, zegt Heidi Declercq, het doel is nog altijd om mensen gewoon gezellig samen te brengen. "Er wordt veel verteld en gelachen aan een tafel. Er is keuze: korte, luchtige kaartspellen zoals 6Nimmt! of de Grote Dalmuti, maar ook familiespellen als Ticket to Ride of Carcassonne en natuurlijk ook zwaar strategische bordspellen zoals Puerto Rico, Caylus of El Grande. Iedereen is altijd van harte welkom op onze spelavonden om eens een nieuw spel uit te proberen of een klassieker te herspelen. Er is plaats genoeg aan tafel."