"Nog complimentje gekregen van Lemmy"

METALBAND ACID BLIKT IN DOCUMENTAIRE TERUG OP WONDERJAREN

De leden van Acid in de jaren 80. "In de vijf jaar dat Acid bestond, deden we altijd en overal ons goesting."
Foto RV De leden van Acid in de jaren 80. "In de vijf jaar dat Acid bestond, deden we altijd en overal ons goesting."
De legendarische Brugse metalband Acid speelt een grote rol in een documentaire over metal in België, gemaakt door Red Bull Music. De band rond Kate De Lombaert en Geert Ricquier was in het begin van de jaren 80 heel succesvol. "Lemmy van Motörhead complimenteerde ons ooit met onze show."

De wonderjaren van Kate De Lombaert, Donald Devers, Jan Staelen, Peter Decock en Geert 'Anvil' Ricquier situeren zich in het begin van de jaren tachtig. Toen kende Acid, een van de allereerste Belgische metalbands, het grootste succes. "We waren vernieuwers omdat er nog niets van het harde genre bestond. Je had wel bands als Led Zeppelin, The Sweet en Slade, maar dat was in essentie gewoon rock die wat harder gespeeld werd", vertelt Geert Ricquier. "Nog voor ik mijn eerste drum gekocht had, wist ik dat ik zelf een band wilde beginnen. Ik was vooral geïntrigeerd door de dubbele basdrum, toen enkel nog een gimmick. Ik wilde dat echt als basis voor onze songs." Volgens Kate, die eigenlijk Katrien heet, kwam de sound toevallig tot stand. "Mensen probeerden ons in een vakje te duwen en een inspiratiebron op ons te plakken, zoals Motörhead of Venom. Maar wie naar onze muziek luisterde, wist dat we iets nieuws brachten. In die vijf jaar dat Acid bestond, deden we altijd en overal ons goesting."

Joan Jett is boos

In die tijd zonder internet, Spotify of YouTube kreeg de band toch snel voet aan grond. "Zo kwam onze manager tijdens de opnames van de tweede elpee plots binnen met de boodschap om onmiddellijk alle instrumenten in te pakken: we zouden die avond in Gent spelen als het voorprogramma van Joan Jett. Achteraf bleek dat een ramp. Joan Jett was ontevreden dat we met Kate ook een frontvrouw hadden, en toen we het publiek op onze hand kregen, viel dat bij haar ook nogal moeilijk." Maar met andere bands konden ze het wel goed vinden. Zo ontstond er in de Limburghal een vriendschap met Motörhead. "Ze verhinderden dat het publiek de zaal binnenging vooraleer we uitgebreid gesoundcheckt hadden. Nadien complimenteerde Lenny ons zelfs met de show."


Videoclips waren in die tijd te duur voor Acid. "Maar dankzij een aantal Gentse studenten zijn er toch gemaakt", zegt Geert. "Die kerels hadden Acid als onderwerp gekozen voor hun eindwerk. Ze vulden een zaal met studenten en namen ondertussen vanop het podium een clip op. Zelf hadden we daar helemaal de middelen niet voor. Acid was een vzw'tje: mijn vader was voorzitter en mijn moeder secretaris, want ik was daar nog te jong voor (lacht)."


De documentaire over Belgische metal kan je bekijken op de website www.redbull.be/metal.