Ga naar de mobiele website
^ Top

"Mijn geheime ingrediënt? Dit bijzondere kruid"

BROUWSEL HEKS EPONA VERKOZEN TOT BESTE BIER

Elza Seldeslachts, ofte heks Epona, met kaketoe Jena haar schouder.
Mathias Mariën Elza Seldeslachts, ofte heks Epona, met kaketoe Jena haar schouder.
Het Brugse Epona heeft op de Wiezefeesten in Oost-Vlaanderen de prijs voor het beste bier weggekaapt voor de neus van grote merken zoals Palm en Leffe. Elza Seldeslachts (71), beter bekend als heks Epona, bedacht het recept voor haar brouwsel volledig zelf. Haar geheime ingrediënt? "Het is een kruid dat alleen in de zomer enkele weken te plukken is en je niet kan kweken."

Elza Seldeslachts is al sinds haar jeugd bezeten door planten en kruiden. Achter de boerderij van haar ouders lag een groot bos, waar ze elke dag op zoek ging naar nieuwe exemplaren. Het was dan ook geen verrassing dat de vrouw na haar studies aan de slag ging als lerares biologie en wetenschappen. Eerst zeven jaar in Duitsland, daarna jarenlang in het Koninklijk Atheneum Brugge en Sint-Michiels. Het was daar dat een collega Elza eind jaren 90 wees op haar uitzonderlijke kennis van planten en kruiden. "Je bent een heks", klonk het.

Een flesje Epona-bier bij het geplukte kruid.
Mathias Mariën Een flesje Epona-bier bij het geplukte kruid.

Gids

De Brugse ging zich steeds meer verdiepen in de materie en koos Epona als heksennaam. "Ze begonnen me steeds meer te vragen om mijn kennis te verspreiden tijdens lezingen en natuurwandelingen", vertelt Elza, die tegenwoordig domeingids is in West-Vlaanderen. Tijdens een van die wandelingen leerde ze haar nieuwe man kennen, waarna het idee voor het brouwen in een stroomversnelling kwam.


"Mijn man speelt in een muziekbandje, waarin ook enkele brouwers zitten die zich specialiseren in speciale bieren. Tijdens een van onze gesprekken ontstond het idee om een uniek bier te brouwen", zegt Elza. Het hoofdingrediënt had de heks al snel in gedachten. Tijdens een van haar boswandelingen ontdekte ze een kruid dat niet in de handel verkrijgbaar is. Het groeit ook slechts eenmaal per jaar op een rijke bosgrond. Daardoor is het ook bijna onmogelijk om het bier in hele grote hoeveelheden te brouwen. Welk kruid het exact is, houdt ze liever voor zichzelf. "Het is alleen tijdens de zomer enkele weken te plukken. Het kruid kweken, is onmogelijk. Alleen een rijke bosgrond in volle natuur kan het onkruid, want dat is het eigenlijk, in leven houden", vertelt Elza, die het kruid zelf ging plukken.

Eind november

De vrouw gaf het bier symbolisch haar heksennaam Epona en oogstte al heel wat lof. Op de Wiezefeesten kaapte het brouwsel de prijs voor het beste bier weg, voor de neus van commerciële kleppers als Gulden Draak, Palm en Leffe. Brouwerij Den Buiten uit Kortemark maakt op dit moment 4.000 liter Epona-bier om tegen eind november op de markt te brengen. "Het biertje heeft een alcoholpercentage van 7,4 en heeft een smaak die met niets te vergelijken is. Vooral de afdronk blijft lang hangen", zegt Peter Verlinden van brouwerij Den Buiten.

Bijna uitverkocht

Heks Epona, die steevast rondloopt met haar kaketoe Jena op de schouder, koos specifiek voor een witbier met hoge gisting. "Met de aanwezigheid van hop is het een heel gezond biertje geworden. Die plant werkt kalmerend. Er zit ook heel wat vitamine B in het brouwsel." Het bier is nog volop aan het gisten, maar is nu al bijna uitverkocht. Wie het brouwsel nog in huis wil halen, zal snel moeten zijn. Opvallend: Elza zelf verdient niks aan haar geheime recept. De volledige opbrengst gaat naar de brouwerij. "Dat is een keuze die ik heb gemaakt en waar ik niet meer op terugkom. Voor mij draait het leven niet om geld", glimlacht ze. Wie het bier wil bestellen, kan terecht op www.levir.be/epona.html.Meld een bug