"Kookeet zal je meer dan ooit verrassen"

31 BRUGSE TOPCHEFS ZITTEN VOOR EERSTE KEER SAMEN

Het team van Kokeet.
Benny Proot Het team van Kokeet.
Restaurant Den Dyver is in september de enige nieuwkomer op culinair evenement Kookeet. Maar ook de andere 30 Brugse chefs én gastchef Piet Huysentruyt hebben er zin in. "Het is de mooiste dag voor Brugse chefs."

Kookeet: dat is 100.000 bezoekers gespreid over drie dagen en 32 chefs die het lekkerste uit hun zaak op een bordje toveren. Het concept is straks aan de zevende editie toe en elk jaar al is Kookeet een schot in de roos geweest. Op 23, 24 en 25 september worden de eetstands opgebouwd onder de balkonrotonde aan het station in Brugge. Het aantal chefs blijft elk jaar gelijk, hoewel de stad altijd aanbiedingen krijgt om nog meer chefs uit te nodigen. "We vinden 32 chefs echt wel het maximum", zegt schepen van Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V). "Enkel de beste restaurants, de zaken die ook in de culinaire gidsen aan bod komen, krijgen de kans om op Kookeet te staan. Alleen als er een restaurant afzegt, kan er een nieuwkomer aansluiten."

Kookeet vorig jaar, aan de achterkant van het station.
Benny Proot Kookeet vorig jaar, aan de achterkant van het station.

Jury overtuigd

Dit najaar valt restaurant Zeno weg. De zaak van Reinout Reniere is al een tijdje dicht. In zijn plaats komen Frederik De Vestele en Bert Carly van restaurant Den Dyver. Zij konden de jury het best overtuigen, want er kwamen zes restaurants in aanmerking om de vrijgekomen plaats in te vullen. "We sprongen een gat in de lucht", verklaart Frederik De Vestele zijn gevoel na het goede nieuws. "Kookeet is misschien wel de mooiste dag die er is voor de Brugse chefs. Het is een fantastisch evenement, waarbij je in contact komt met je collega's, maar vooral met het publiek. Daar kijken we heel erg naar uit."

Coquilles

Den Dyver zal een gerechtje presenteren met coquilles, een schelpdierensaus en een crème van bloemkool. "Drie jaar geleden hebben we het restaurant Den Dyver overgenomen. Daarvoor was het eerder een bierrestaurant, maar nu serveren we vooral de Franse en Belgische keuken. Dat wordt heel positief onthaald. We kregen zelfs een vermelding in de Michelingids."


Het concept van Kookeet blijft verder ongewijzigd. Gerechten kosten 4, 6 of 8 euro. De organisatie vroeg gastchef Piet Huysentruyt wel om zijn gerechtje niet te zwaar te maken. "Vorig jaar stond er een lange rij bij Jeroen Meus, waar je een stevig bordje kreeg. Het was misschien iéts te veel, want we willen de bezoekers toch zoveel mogelijk laten proeven", zegt Decleer. "We houden ook nog wel wat verrassingen achter de hand", vult chocolatier Dominique Persoone aan. "Maar daarover houden we onze lippen nog stijf op elkaar."