"Ik moest mijn vrouw en kind beschermen"

VADER GAAT DRIE HOMEJACKERS TE LIJF EN VERJAAGT HEN

De homejacking gebeurde aan de Gistelse Steenweg, in het huis rechts vooraan.
Foto Proot De homejacking gebeurde aan de Gistelse Steenweg, in het huis rechts vooraan.
"Ons gezin is in shock." Drie homejackers hebben woensdagavond in een huis aan de Gistelse Steenweg in Sint-Andries de bewoonster en haar 18-jarige zoon neergeslagen. Vader Peter, drummer bij de Brugse rockband Cowboys and Aliens, ging de daders te lijf en kon hen verjagen. Een van de homejackers is intussen opgepakt en aangehouden.

De homejacking zinderde gisteren volop na bij de slachtoffers. "Het besef van wat er allemaal is gebeurd, en vooral nog kón gebeuren, begint nu pas door te dringen", vertelt Peter. De drummer van de Brugse rockband Cowboys and Aliens ging woensdagavond rond 22.30 uur zonder nadenken de homejackers te lijf en deelde enkele rake klappen uit. Enkele tellen daarvoor was het drietal - hun gezichten afgeschermd met bivakmutsen en een motorhelm - de woning langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries binnengedrongen. Inbreken hoefden ze daarvoor niet te doen. Ze overmeesterden de 18-jarige zoon hardhandig bij zijn thuiskomst en dwongen hem de deur te openen. "Mijn vrouw zat op dat moment rustig televisie te kijken. Waarschijnlijk dachten ze haar eenvoudig de baas te kunnen. Wat ze niet wisten, is dat ik achteraan ons huis wat zat te werken", aldus Peter.

Gsm gestolen

Eenmaal binnen sloegen de homejackers de 18-jarige jongen neer op de grond. Ook zijn moeder - die meteen naar de inkomhal kwam gelopen - deelde in de klappen. Moeder en zoon probeerden zich te verweren, maar konden niet op tegen de brute kracht van de daders. "Ik hoorde geschreeuw en ben meteen gaan kijken", gaat Peter verder. De man zag hoe zijn gezin werd afgetroefd en ging in de aanval. "Het was een reflex, het instinct om je vrouw en kind te beschermen. Achteraf bekeken was dat misschien gevaarlijk, maar de veiligheid van mijn gezin ging dat moment boven alles." In de inkomhal kwam het tot een zware schermutseling, waarbij ook Peter geraakt werd. Toch was zijn onverwachte tussenkomst genoeg om de daders af te schrikken. Tijdens de knokpartij slaagde het drietal erin te ontkomen. Het enige wat ze mee konden grissen, is een rugzak met een gsm en wat geld. Peter zette de achtervolging nog in, maar tevergeefs.

Vanop school?

Het gezin alarmeerde de politie en diende klacht in. Ondertussen is een van de daders - die gekend staat als vechtersbaas - opgepakt en aangehouden. Waarschijnlijk kenden de homejackers het 18-jarige slachtoffer van vroeger op school.