"Ik blijf een simpele jongen"

PHILIP CRACCO BREEKT LANS VOOR ONDERNEMERS IN 'THE SKY IS THE LIMIT'

Philip Cracco en zijn vriendin Aisha Van Zele. "We willen niet de nieuwe Harry en Olga worden."
Foto VIER/Tim De Backer Philip Cracco en zijn vriendin Aisha Van Zele. "We willen niet de nieuwe Harry en Olga worden."
Ondernemer Philip Cracco (53) heeft zijn debuut gemaakt in de VIER-reeks 'The Sky is the Limit'. De Bruggeling van eenvoudige komaf schilderde als tiener bussen, maar vandaag wordt het vermogen van de Rodania-eigenaar op zo'n 80 miljoen euro geschat. "Ik blijf een simpele jongen", zegt de Vlaamse 'Wolf of Wall Street', die in 2017 op ruimtereis trekt.

Vlaanderen gluurt sinds vorige week binnen in de riante villa van Philip Cracco, een Bruggeling met Roeselaarse roots. De flamboyante zakenman woont er samen met zijn vriendin Aisha Van Zele, ooit nog gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Lokeren. "In België wordt weinig promotie gemaakt voor ondernemerschap", zegt Cracco.


"'Entrepreneurs' zijn in Amerika helden, maar worden hier vaak nog raar bekeken. Het is oké als een wielrenner miljoenen verdient, terwijl er veel afgunst is tegenover een ondernemer die goed boert. Ik doe niet mee aan 'The Sky is the Limit' om bv-schap te claimen of samen met mijn vriendin de nieuwe Harry en Olga te worden. Maar ik wil wel het ondernemerschap promoten. Bovendien is het programma fijne publiciteit voor de merken die ik maak en verdeel. Van mensen die me kennen, hoor ik dat ik heel naturel overkom op het scherm. 'The Sky is the Limit' is geen Canvas-programma, maar het is wel ludieke tv met een leuke boodschap."

Pa nooit gekend

De ondernemer wordt ook wel de Vlaamse Wolf of Wall Street genoemd. "Ik zie veel paralellen met het hoofdpersonage in de film, dat vertolkt wordt door Leonardo Di Caprio. Niet lossen, gebeten zijn door je product en blijven streven voor vooruitgang. De kansen die je krijgt, moet je grijpen. Al ben ik - in tegenstelling tot het filmpersonage - wel van de coke gebleven", glimlacht Cracco.


"Ik kom uit een gewoon werknemersgezin. Mijn pa heb ik nooit gekend en veel glamour en glitter had ik thuis niet. Maar tijdens mijn jeugd was de ambitie er al om ergens te geraken. Toen ik 16 jaar was, werkte ik eerst in een tapijtfabriek. Nadien ging ik aan de slag bij een busfirma Jonckheere in Beveren bij Roeselare. Ik moest bussen ontvetten tot plamuren. Gaandeweg heb ik ook de stiel geleerd als verkoper. Toen ik een jaar of twintig was, ben ik gestart als zelfstandig verkoper van nieuwbouwwoningen. Met een plannetje en drie stylo's ging ik de baan op en na zes maanden had ik mijn eerste woning verkocht. Om dan na een jaar mijn eerste commissie te ontvangen. Ik bleef nieuwbouwwoningen verkopen na mijn uren, maar overdag bracht ik dan kopieermachines aan de man. Ik volgde avondschool en studeerde bij aan Vlerick."

Slechte titel

"In 1995 ben ik dan begonnen met Accent. We hadden toen één uitzendkantoortje in Roeselare vlakbij de Heilig Hartkliniek. Toen ik zo'n twee jaar geleden Accent verkocht, hadden we 270 kantoren, waarvan 15 in het buitenland. We draaiden 340 miljoen euro omzet, hadden 1.100 vaste medewerkers en een kleine 20.000 uitzendkrachten. Daarna heb ik Rodania gekocht. Ik vind dat Unesco-werelderfgoed op gebied van horloges in België. In België en Frankrijk wil ik het merk weer helemaal hip maken. We hebben intussen verdelers in Duitsland, Nederland, Polen, Rusland,... en willen Rodania nu ook in de States lanceren. Ik heb het al tegen Peter Boeckx (de programmamaker, red.) gezegd: 'The Sky is the limit' is een slechte titel. 'The Sky was the Limit' zou beter zijn, je mag je als mens niet laten limiteren", vindt Cracco.


Ondanks zijn succes heeft Cracco toch zijn West-Vlaamse nuchterheid bewaard. "Ik heb goed mijn boterham kunnen verdienen en zelfs meer. Ik rijd met een mooie BMW en heb een mooi huis, maar in mijn gedachten is er niet zoveel veranderd. In mijn hoofd ben ik niet rijk en blijf ik een simpele jongen. Ik ga graag goed eten en toch smaakt worst met appelmoes nog altijd even goed. Ik woonde vroeger in Sint-Martens-Latem en ben dan verhuisd naar Brugge. Eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit waar ik slaap. Knokke en Gent liggen niet ver, maar naar het centrum van Brugge ga ik niet zo graag. Te druk en te toeristisch. Het is er ambetant om te parkeren."

Shuttle

Cracco mag dan zijn neus optrekken voor de Brugse binnenstad, een reis naar de ruimte laat hij niet links liggen. "Wellicht ga ik in 2017 naar de ruimte. De voorbereiding op die trip houdt eigenlijk niet zoveel in. Ik word niet elke dag vier uur in een wasmachine gestopt (lacht). In België ben ik verdeler van Xcor-ruimtetickets. Vorig jaar kon ik een ticket bemachtigen voor 100.000 dollar. Ik kreeg op die som nog wat korting als verdeler. Intussen zijn de prijzen gestegen naar 150.000 dollar of zo'n 130.000 euro. Als de shuttle veilig blijkt en al een stuk of vijftig keer heeft gevlogen, zal ik me ook aan de reis riskeren", lacht Cracco.


'The Sky is the Limit' is elke dinsdag om 20.35 uur te zien op VIER.