Ga naar de mobiele website
^ Top

"Hier vind je die goede, oude tijd terug"

GEHUCHT MALE TELT SLECHTS ÉÉN CAFÉ, MAAR WEL EEN HEEL BIJZONDER

Cafébaas Mike Staes tapt een verse pint voor stamgast Johnny Van Nieuwenhuyse.
Benny Proot Cafébaas Mike Staes tapt een verse pint voor stamgast Johnny Van Nieuwenhuyse.
Back tot the sixties, seventies en eighties: het eenvoudige concept van café Roots in het gehucht Male lokt jong en oud naar de bar. De inrichting doet terugdenken aan 'die goede, oude tijd'. "Iedereen voelt zich meteen thuis. Dat is toch wat mensen zoeken op café?", glundert zaakvoerder Mike Staes (43).

"Weet je dat ik zeker twintig keer voorbij ben gefietst vooraleer ik de eerste keer effectief durfde binnenkomen? De voorgevel sprak onmiddellijk aan, maar ik wist totaal niet wat te verwachten. Er werd ook helemaal niet gesproken over dit café. Na lang aarzelen ben ik dan toch eens gekomen met mijn zoon. Sindsdien is dit de plek geworden waar ik me volledig kan ontspannen."


Stamgast Johnny Van Nieuwenhuyse (48) spreekt vol lof over het gezellig ingerichte café langs de Lodewijk Van Malestraat. Roots is het laatst overgebleven café in het gehucht Male en is zowel onder jongeren als ouderen een echte trend geworden. "Iedereen voelt zich hier dan ook meteen thuis. Het is onmogelijk uit te leggen. Eigenlijk zou iedereen hier eens een pint moeten komen drinken. Pas dan zullen ze beseffen wat de sfeer zo uniek maakt", aldus Johny. Zaakvoerder Mike Staes (43) knikt instemmend, terwijl hij aan een stokoud televisietoestel prutst. "Pas op, die werkt nog steeds perfect, hé."

Gezellige zithoek, met stokoud tv-toestel. "Werkt nog perfect", zegt Mike Staes.
Benny Proot Gezellige zithoek, met stokoud tv-toestel. "Werkt nog perfect", zegt Mike Staes.

Welnesscenter

Wie over het café hoort, denkt aan een oubollige inrichting. "Maar wees maar zeker: er zit echt wel een idee achter. Je moet het totale plaatje bekijken", legt Mike uit.


Al snel wordt duidelijk wat hij bedoelt. Van zodra je de zaak binnenwandelt, voel, hoor en ruik je de nostalgie. De goeie ouwe tijd, waarover de bompa's en bomma's mee pronken tegen hun kleinkinderen, komt in Roots volledig naar boven. Van het behangpapier tot de details in het toilet. Echt alles doet denken aan het huiselijk gevoel. "Fantastisch toch? Dat was ook helemaal de bedoeling", zegt de eigenaar. Opvallend: het café, dat al een jaar bestaat, ontstond pas na een geanimeerd gesprek onder vrienden. Pas de jongste maanden raakte het bekend bij het grote publiek. "In mijn omgeving hoorde ik steeds opnieuw dat er in Male geen plek was waar mensen rustig konden samenkomen. Ruim anderhalf jaar geleden opende ik dan maar een café boven het wellnesscenter van mijn vrouw. Gewoon, om het te proberen. Reclame maken deed ik opzettelijk niet. En kijk waar we nu staan. Het is een heel aangenaam gevoel", vertelt de cafébaas.

Kinderportret aan de muur.
Benny Proot Kinderportret aan de muur.

Gezelschapsspelletjes

"Kijk nu zelf eens rond. Dit is toch leuk? De kassa, het meubilair, de traditionele gezelschapsspelletjes, zelfs de bar: alles is pure nostalgie en komt uit kringloopwinkels. Ik heb het gevoel dat dit iets is wat een heel ruim publiek aanspreekt. Want vergis je niet, ook de jeugd vindt steeds meer de weg naar hier."


Voor de stamgasten is het duidelijk: 'Roots' is het beste wat hun gehucht kon overkomen. "Het is bijna niet te vatten. Iedereen, maar echt iedereen blijft hier plakken. Bijna niemand gaat hier nuchter buiten", pikt Johnny in. Enkele ogenblikken later wijst hij naar een portret van een kind aan de muur. "Dat is toch enorm herkenbaar? Ik denk dat zo'n portret vroeger in de woonkamer van elk gemiddeld Vlaams gezin omhoog hing. Een bezoek aan 'Roots' voelt als thuiskomen. Er zijn geen andere woorden voor."

Telefoontoestel uit vervlogen tijden.
Benny Proot Telefoontoestel uit vervlogen tijden.
In de pietjesbak liggen de dobbelstenen klaar.
Benny Proot In de pietjesbak liggen de dobbelstenen klaar.


Meld een bug