"Géén rouwkledij, dat past niet bij Bram"

DIT WEEKEND AFSCHEID VAN 25-JARIGE KSA-LEIDER

De 25-jarige KSA-leider Bram Vantorre was een spring-in-'t-veld, een levensgenieter met het hart op de juiste plaats.
Foto RV De 25-jarige KSA-leider Bram Vantorre was een spring-in-'t-veld, een levensgenieter met het hart op de juiste plaats.
Vrienden en familie nemen zaterdag afscheid van Bram Vantorre. De 25-jarige Bruggeling kwam vorige week om het leven bij een verkeersongeval met zijn motor. Er wordt gevraagd om tijdens de begrafenis géén rouwkledij te dragen. Zijn KSA-vrienden plannen zondag een wake. "We verliezen een echte topkerel", zegt hoofdleider Robin Van De Water.

Vijf dagen na het noodlottige ongeval kunnen vrienden en familie van Bram Vantorre (25) nog steeds niet vatten wat er die bewuste woensdagavond gebeurde. De jonge Bruggeling verloor in Maldegem de controle over het stuur van zijn motor en belandde in de gracht. Hij werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis, maar verloor daar in de loop van donderdag de strijd. "Het was een enorme shock voor ons allemaal", getuigt hoofdleider Robin Van De Water. "Bram was altijd de goedlachse, vrolijke kerel in de groep. Als je een slechte dag had, kon hij je met één opmerking opbeuren. Eigenlijk was het onmogelijk om géén vriend te zijn met Bram. Ruzie maken met hem was al helemaal geen optie. We zullen hem herinneren als een echte topkerel."

Orgaandonatie

Zijn familie nam meteen na het overlijden van Bram de moedige beslissing om zijn organen te doneren. Voor zijn vrienden is dat geen verrassing. "Typisch Bram. Als hij maar mensen kon helpen", aldus Robin. Zijn vrienden en familie nemen zaterdag een laatste keer afscheid tijdens de uitvaart in de Sint-Niklaaskerk in Koolkerke. Zijn familie vraagt om géén rouwkledij te dragen. Ook bloemen of rouwkransen hoeven niet. De familie wil Bram blijven herinneren als een echte levensgenieter. Iemand die van elk moment van zijn leven het beste maakte. Een rouwstoet hoort daar niet bij.


Bij de KSA De Blauwvoet Koolkerke kwamen ze ondertussen al samen om herinneringen op te halen. "Dat zijn alleen maar goede. Weet je, de vraag werd al gesteld of we niks konden vinden dat beter kon aan Bram. Maar eerlijk? We vonden helemaal niks. Hij lééfde voor de KSA. Bram was dan ook enorm geliefd bij de kinderen", zeggen zijn KSA-vrienden. De Bruggeling was dan ook nauw betrokken bij de organisatie. Hij was de stuwende kracht die vaak met goede ideeën en oplossingen kwam.

Hart en ziel bij KSA

Zijn plotse overlijden laat een diepe indruk na op zijn familie en vrienden. Zijn KSA-vrienden zullen zaterdag in uniform de begrafenis bijwonen en plannen een dag later een wake als eerbetoon. "Zijn hart en ziel lagen bij de KSA. Hij was hier al van kleins af. Mensen die nu leider zijn, hebben Bram zélf nog als leider gehad. Ze groeiden met elkaar op als één familie. Zijn overlijden is voor iedereen verschrikkelijk hard om te dragen", getuigt hoofdleider Robin.

Activiteiten gaan door

Ondertussen werd beslist om de geplande activiteiten gewoon te laten doorgaan. "Bram zou het niet anders gewild hebben. Het is het laatste dat we voor hem kunnen doen." De KSA-groep verloor met Bram al de tweede leider. Tien jaar geleden kwam leider Hans ook om het leven bij een verkeersongeval.