"Dit blijft méér plakken dan een strandvakantie"

BRUGGELINGEN TERUG VAN VERBLIJF TUSSEN STRAATHONDEN IN SERVIË

De straathonden vormen een hart.
Bart Huysentruyt De straathonden vormen een hart.
Vier Brugse vrienden zijn net terug van een avontuurlijke vakantie in Servië. Geen honderden badgasten, maar 800 straathonden hielden hen daar gezelschap in een bijzonder asiel. "De honden leven er acht uur per dag buiten en bij elkaar. Ze zien er vaak gelukkiger uit dan asielhonden hier", zegt Ingrid Martens.

Ingrid, haar man Peter Demets, leraar Frans Serge Stroobandt en dierenarts Justine Reynaert trokken in augustus naar Nis, met 200.000 inwoners de derde grootste stad van Servië. Daar bevindt zich een uniek asiel, waar 800 straathonden samenleven in een afgedankte manege aan de rand van de stad. De dieren lopen er vrij rond op de binnenplaats en leven van hondenbrokken en brood(kruimels), betaald door vrijwilligers. De nacht brengen ze door in kenneltjes van drie tot vijf vaste samenwoners. "Het asiel stelt niet veel voor, maar ze roeien er met de riemen die ze hebben", zegt Ingrid Martens, die al voor de vierde keer naar Servië trok. "De meeste inwoners van Servië ondervinden nog dagelijks de erbarmelijke economische omstandigheden waarin het land verkeert na de burgeroorlog van 1995-1999 en de zware crisis van 2008. Dierenwelzijn staat nog niet hoog op de prioriteitenlijst. In het asiel van Sasha Pesic zijn er helpende handen tekort. Daarom overtuigde ik, samen met mijn man, nog twee kennissen om mee te gaan."

Serge Stroobandts, Peter Demets, Justine Reynaert en Ingrid Martens in het hondenasiel.
Bart Huysentruyt Serge Stroobandts, Peter Demets, Justine Reynaert en Ingrid Martens in het hondenasiel.

Scheerbeurten

En zij omschrijven hun 'vakantie' als overweldigend. "In een week tijd hebben we acht grote slaapkennels gebouwd om de dieren de komende winter een warm onderkomen te geven", zegt Serge Stroobandt. "Verder hebben we de honden verzorgd, borstel- en scheerbeurten gegeven en door onze dierenarts laten controleren. Hoewel ik eigenlijk vooraf niet zo'n grote hondenkenner was, stond ik te kijken van de discipline en vriendelijkheid die de dieren daar aan de dag legden."


Volgens Ingrid Martens is de vorm van samenleven van de honden in een roedel hun natuurlijke leefomgeving. "800 is uiteraard te veel, maar werkers houden de honden overdag in het oog. De dieren zijn erg sociaal, omdat ze met zoveel moeten samenleven. Dag in, dag uit. Ze eten, spelen en rusten samen. Ze zien er ook veel gelukkiger uit dan honden die in een asiel apart in een hok verblijven." De week vakantie in Servië is de vier vrienden alvast bijgebleven. "Zo'n ervaring vergeet je nooit meer", zegt Justine Reynaert. "Dit blijft veel meer plakken dan een vakantie op een strand. Meer zelfs: we zijn van plan om nog eens opnieuw te gaan."

Blijven helpen

Dat kan Ingrid Martens alleen maar beamen. "Dit verhaal laat me niet meer los. Dagelijks heb ik contact met de mensen in Servië. Op korte termijn willen we hen helpen door nog meer hondenhokken te bouwen en in te staan voor onkosten voor voeding, medicatie en sterilisatie. Op lange termijn moet er uitgekeken worden naar een betere, vaste verblijfsplaats. Daarom werd er een vzw opgericht om geld bij elkaar te rapen voor het hondenasiel in Servië."


Een hond adopteren uit Servië kan ook. Meer info: www.dog-happiness-be.net.