'Burgerjournalist' die agenten filmde krijgt vrijspraak

Het Gentse hof van beroep
Jeffrey Dujardin Het Gentse hof van beroep
Een blogger uit Brugge kreeg in  het Gentse hof van beroep de vrijspraak voor het schenden van de privacy van twee politieagenten. Didier E. plaatste in de zomer van 2014 een filmpje online dat kwaad bloed zette bij de Brugse politie.

De beklaagde was getuige van een racistisch incident op het terras van een restaurant in de Smedenstraat. E. filmde niet alleen het voorval, maar ook de interventie van een mannelijke en een vrouwelijke politieagent. De beelden van het incident en de interventie belandden herkenbaar op zijn blog, waarop de agenten klacht indienden. Uiteindelijk werd een dwangsom van 1.250 euro per dag opgelegd en haalde E. het filmpje van zijn blog.

In eerste aanleg kreeg Eeckhout een geldboete van 300 euro met uitstel.  “Ik wou niet enkel de ruzie online zetten, ik wou ook de oplossing van de agenten delen”, verdedigde hij zich in het hof. De procureur-generaal in beroep ging ook akkoord met het feit dat hij de agenten mocht filmen. “Maar hij had hen onherkenbaar moeten maken", klonk het.

De man kreeg uiteindelijk de vrijspraak in het hof.  "Het filmpje had duidelijk niet de bedoeling om de politie te viseren, het was al gestart voor ze aankwamen", zei de voorzitter in het hof.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dimitri Fontyn

    Men kan misschien opmerken dat de privacy wet tegenstrijdig is met de vrijheid van meningsuiting, Art. uit de grondwet en die primeert.