Vijf twintigers opgepakt na oplichting met piramidesysteem

Er wordt gevraagd te investeren in cryptomunten en andere vreemde valuta.
ANP XTRA Er wordt gevraagd te investeren in cryptomunten en andere vreemde valuta.
Vijf twintigers uit Bree, Knokke-Heist en Edegem worden verdacht van oplichting door middel van een piramidesysteem. Ze vragen mensen te investeren in vreemde valuta en cryptomunten. 

Het was één van de familieleden van de verdachte uit Bree die op 20 november de politie verwittigde. Hij werd vermoedelijk opgelicht door ‘Imarkets Live’, een organisatie die personen aanbiedt om te investeren in vreemde valuta en cryptomunten. 

145 euro elke maand

Om lid te worden van de organisatie wordt een eerste betaling van 200 dollar gevraagd. Daarna volgt een maandelijkse betaling van 145 dollar. Via bijeenkomsten worden jongeren overgehaald om nieuwe klanten aan te brengen zodat hun maandelijkse betaling wegvalt bij aanbreng van twee klanten of zodat ze geld kunnen verdienen bij aanbreng van minstens twee klanten. In de aangifte was er ook sprake van beloftes omtrent een specifieke opleiding en een reis naar Las Vegas.

“De website van Imarkets Live vermeldt geen of heel vage contactgegevens”, klinkt het bij politie en parket. “Uit informatie van FSMA, de autoriteit voor financiële diensten en markten, blijkt dat de organisatie niet over de nodige vergunningen beschikt om deze verrichtingen uit te voeren. De activiteiten vertonen zeer veel kenmerken van een ‘piramidespel’, waarbij het prijzengeld afhankelijk is van het aantal verworven nieuwkomers.”

Hotel in Bree

Politie CARMA viel zaterdag 1 december binnen in een hotel in Bree. Op dat moment was er in een vergaderzaal een infosessie door Imarkets Live gaande, waarin het piramidesysteem werd uitgelegd aan een aantal kandidaat-deelnemers. De politie arresteerde er twee sprekers, twintigers uit Knokke-Heist en Edegem, en drie organisatoren, een minderjarige en twee twintigers uit Bree. 

De politie nam er enkele laptops en smartphones in beslag voor onderzoek. De vijf verdachten werden verhoord en zijn daarna opnieuw in vrijheid gesteld. Enkele huiszoekingen leverden voorlopig geen nieuwe informatie op. Het onderzoek is nog lopende.

“We willen waarschuwen voor zulke verdachte praktijken. Men richt zich voornamelijk op jongeren met een grote kennissen- of vriendenkring, die snel geld denken te kunnen verdienen.” Aan benadeelden wordt gevraagd contact op te nemen met Politie CARMA op het nummer 089 39 14 10.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.