Spanning in gemeenteraad zet zich voort

Het zullen weer gespannen jaren worden in de Kim Clijsterszaal.
RONNY MEYERS Het zullen weer gespannen jaren worden in de Kim Clijsterszaal.
In Bree zal de meerderheid vanaf 2019 bestaan uit CD&V, N-VA en BROS. Verjonging is zo gedoemd om opnieuw plaats te nemen in de oppositie. Dat het opnieuw een periode in gespannen sfeer wordt, blijkt uit een discussie die nu gevoerd wordt over agendapunten op de gemeenteraad.

Volgens Marie-Jeanne Raedschelders-Savelkoul heeft de meerderheid “schrik voor goede ideeën van de oppositie. Daarom vindt nu pas de zesde gemeenteraad van 2018 plaats, terwijl dat er normaal tien moeten zijn. Het stadsbestuur wekt op die manier minstens de indruk weinig inspraak in het beleid te dulden.”

De partij beweert ook dat drie punten van de fractie nog voor de gemeenteraad van de agenda werden geschrapt. Het betreft de vraag tot oproep van een werkgroep voor de herinrichting van het centrum, de vraag tot het uitwerken van een draaiboek met het oog op de samenwerking tussen zelfstandigen en de centrummanager en een voorstel voor het behoud van de Breughelzaal. “Ze werden geschrapt omdat de juiste procedure niet werd gevolgd”, stelt Raedschelders-Savelkoul. “De meerderheid heeft nochtans op dezelfde wijze ook al punten toegevoegd. We wensen meer respect van het stadsbestuur.”

“Ik heb de gemeenteraad er al verschillende keren op gewezen dat er vereisten zijn bij het indienen van punten ter stemming. Ik pas nu de letter van de voorschriften toe en voeg ze niet toe aan de agenda”, legt voorzitter van de gemeenteraad Stefan Daniels (N-VA) uit. “Het niet halen van tien gemeenteraden wordt niet gesanctioneerd”, pikt burgemeester Liesbeth Van der Auwera in. “Het kan niet zijn dat er gemeenteraden om gemeenteraden worden gehouden. Liever een goedgevulde agenda dan eentje met maar een paar punten. Kwestie ook van de te betalen zitpenningen onder controle te houden.” Zo lijken het opnieuw zes gespannen jaren te worden in de Kim Clijsterszaal. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • VERA GEYSKENS

    Is het niet beter te kiezen voor 10 niet overvolle agenda’s op de gemeenteraden zodat er tijd is voor een degelijke conversatie waar de burger beter van wordt? Als er doordachte beslissingen worden genomen, dan zijn de zitpenningen vaak een besparing i.p.v. een extra uitgave.