Zaakvoerder Lautrec redt leven van klant

VROUW STIKTE IN STUK VLEES EN WAS OP STERVEN NA DOOD

Johan Speeckaert (45), de zaakvoerder van restaurant Lautrec in de Kapelstraat in Bredene, werd tijdens het reanimeren begeleid door de noodcentrale.
Foto Bart Boterman Johan Speeckaert (45), de zaakvoerder van restaurant Lautrec in de Kapelstraat in Bredene, werd tijdens het reanimeren begeleid door de noodcentrale.
De zaakvoerder van restaurant Lautrec in de Kapelstraat in Bredene heeft zondagavond het leven van een van zijn klanten gered. Een bejaarde vrouw stikte in een stuk filet pur. Zaakvoerder Johan belde de hulpdiensten en slaagde erin de vrouw, die al bewusteloos was, te reanimeren. "De vrouw zou gestorven zijn zonder mijn ingrijpen. Ik ben er nog steeds niet goed van", reageert Johan Speeckaert (45).

Het was rond 21 uur toen de vrouw zich verslikte. De Franstalige dame van in de zeventig, met een tweede verblijf in Bredene, had net zoals haar echtgenoot een filet pur besteld.


"Ik stond in de keuken toen een van mijn personeelsleden riep dat ik maar beter ging kijken naar buiten.


Een stuk vlees was in haar luchtpijp terechtgekomen en de man was met zijn vrouw naar buiten gegaan. Hij had haar op een stoel gezet en klopte op haar rug, maar ze kreeg nog steeds geen adem ", vertelt Johan. Hij belde meteen de hulpdiensten.


"Aan de lijn kreeg ik te horen dat ze meteen een medisch urgentieteam en een ambulance zouden sturen. Ik moest intussen hard op de rug van de vrouw slaan, tussen de schouderbladen, in de hoop dat het stuk zou loskomen", aldus de zaakvoerder. Hij stond de hele tijd in contact met de noodcentrale. "De vrouw kreeg het stukje vlees maar niet weggeslikt. Ze lag intussen op de grond en begon helemaal blauw te worden. Ze was haar hartslag aan het verliezen. Ik zag haar sterven voor mijn ogen. De noodcentrale gaf me de opdracht een hartmassage uit te voeren of de vrouw zou niet meer te redden vallen", gaat Johan Speeckaert verder. Na een poosje kreeg de vrouw terug een hartslag en begon ze hevig te hoesten.

Leven gered

Niet veel later arriveerden de hulpdiensten bij het restaurant en slaagden ze erin het stuk vlees met behulp van een tang te verwijderen.


Uiteindelijk werd de vrouw nog een half uur lang in de ambulance verzorgd en vervolgens samen met haar echtgenoot naar het ziekenhuis overgebracht. "De mensen van de MUG vertelden me dat ik het leven van de vrouw heb gered. Ik ben er eigenlijk nog steeds niet goed van", aldus held Johan.

EHBO-cursus

In zijn 25 jaar als uitbater van Lautrec maakte hij nooit iets dergelijks mee.


"Nu pas besef ik het belang van een EHBO- en reanimatiecursus. Ik heb zoiets nooit gevolgd en heb mij zondagavond gebaseerd op de bevelen van de noodcentrale. Maar ik heb beslist mij zo snel mogelijk in te schrijven voor een reanimatiecursus. Eigenlijk zou iedereen dat onder de knie moeten hebben", aldus de zaakvoerder. Intussen is de toestand van het slachtoffer stabiel.