Festival blaast kermis nieuw leven in

ZOMERFESTIVAL PARADISO STRIJKT TWEE MAANDEN NEER IN DOMEIN GRASDUINEN

Organisator Frank Poelvoorde en kunstenaar Scott Wilson samen met het gemeentebestuur. Het nieuwe zomerfestival Paradiso strijkt neer op domein Grasduinen.
Foto LBB Organisator Frank Poelvoorde en kunstenaar Scott Wilson samen met het gemeentebestuur. Het nieuwe zomerfestival Paradiso strijkt neer op domein Grasduinen.
Domein Grasduinen is een groene ontdekking in het midden van Bredene, maar toch weten heel wat toeristen en zelfs inwoners het domein niet liggen. Deze zomer zal er alvast twee maanden heel wat te beleven vallen. De nostalgische kermis Paradiso slaat er zijn tenten op en organiseert van 28 juni tot 23 augustus allerlei activiteiten.

Organisator Frank Poelvoorde van De Gevleugelde Stad zet vanaf eind juni een zomerfamiliefestival op poten. Kermis Paradiso is een nostalgische kermis met negen installaties uit de 19de eeuw tot 1950. "Het accent ligt op de nostalgische kermisinstallaties. Het gaat om authentieke installaties die we allemaal zelf opzetten. Er is ook een grote cateringzone, optredens, workshops en initiaties rond nostalgie", zegt Poelvoorde. Het aanbod van optredens en randanimatie is een bonte mengeling van internationale artiesten en Belgisch aanstormend talent.

Zeepbellengek

Poelvoorde wil de traditionele kermis nieuw leven inblazen. "We werken met 45 artiesten en medewerkers uit 15 landen. Voor deze mensen is het de ideale gelegenheid om ervaring op te doen. Ze kunnen 51 dagen optreden voor een publiek. Ze bouwen ook mee aan het geheel, waardoor ze hun vakgebied beter leren kennen. Onder meer de Canadees Dado laat ons genieten van zijn wereldberoemde act Mon Oncle le bossu, slapstick van de hoogte plank. Fransesco (Mi Grande), een Spaans-Italiaanse zeepbellengek laat reuzenzeepbellen zweven op Grasduinen." Daarnaast zijn er elke dag ook twee workshops rond recyclage onder leiding van Scott Wilson. "We werken elke week met een thema. In de eerste week worden er bootjes gemaakt voor op de vijver. Er komt ook een week rond knikkers, waarbij een volledig parcours zal gebouwd worden met gerecycleerd materiaal. Op die manier zullen de kinderen week na week meebouwen aan de opbouw van het park. We kiezen voor 'oude' spelen zonder te vervallen in clichés."

Domein bekendmaken

De gemeente Bredene kan met Paradiso zijn aanbod aan toeristische activiteiten fors uitbreiden. Met het familiefestival op domein Grasduinen hoopt Bredene weliswaar vooral ook op het domein beter bekend te maken bij het grote publiek. "Het is een prachtig domein met heel wat mogelijkheden, maar de ontsluiting is een groot probleem", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). "We doen er alles aan om dit probleem op te lossen."


Wie het festival wil bezoeken kan het domein alvast het beste bereiken langs de toegang in de Duinenstraat of de Zandstraat (naast B&B O'fleur). Op zondag 5 juli kunnen de Bredenaars kennis maken met zomerfamiliefestival. Via een bon in het gemeentelijk informatiemagazine worden de eigen inwoners uitgenodigd en kunnen ze gratis de kermis bezoeken. Voordeelkaarten kan je krijgen aan de balie van de dienst Toerisme (MEC Staf Versluys). Vijftien ritjes kosten 25 euro en 40 ritjes kosten 50 euro. De kermis is open van 11 tot 22 uur. Workshops zijn er tussen 13 en 19 uur.