DE PARTIJEN DOORGELICHT

BREDENE

Sp.a

maakt van Bredene al decennia een rood bastion. De partij haalde ook in 2012 liefst 48,01 procent van de stemmen en 15 zetels. De partij zit comfortabel in het zadel. Steve Vandenberghe is al sinds 2010 burgemeester. Sp.a kreeg weinig tegenwind de voorbije zes jaar.

CD&V

leverde bij de start van 2016 voor het eerst in 24 jaar een schepen af met Kristof Vermeire. In de vorige legistatuur zorgde CD&V altijd voor een kritische, maar constructieve oppositie. Ondanks de vijftien zetels voor sp.a, namen de socialisten CD&V toch mee aan boord en dat is beide partijen goed bevallen.

N-VA/OPEN VLD

komen als kartel op. N-VA kon in 2012 onverwacht zes zetels binnenrijven, maar kort na de start besloten twee raadsleden al om te zetelen als onafhankelijken. Ook andere raadsleden van N-VA stapten op. Sofie Ramboer werd de nieuwe kopvrouw en trekt nu de kartellijst.


Voor het eerst in twaalf jaar komt

Groen

weer op in Bredene. De partij kan waarschijnlijk meesurfen op het nationale succes.

Neutraal Bredene

is opgebouwd door Dirk Cattoir, die als onafhankelijke zetelde in de gemeenteraad. Bij de vorige verkiezingen kwam hij nog op voor N-VA.

Vlaams Belang

was de voorbije legislatuur niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Lijsttrekker Jordy Jacobs kwam wel vaak naar het vragenkwartiertje voor de gemeenteraad om thema's te bespreken.


Vital Haghebaert komt opnieuw alleen op voor de verkiezingen. Hij nam in 1994 voor de eerste keer deel, maar heeft nog nooit een zetel kunnen veroveren. Hij heeft dan ook telkens een opmerkelijk programma.

V.I.T.A.L.

staat trouwens voor Vrijheid, Intimiteit, Thuis, Arbeid en Liefde.


De

Nationaal Solidaristische Vlaamse Werkers Partij

(NSVWP) werd opgericht door Herman Van de Velde. Hij trekt alleen naar de verkiezingen.