Chocoladefabriek zoekt volop personeel

IN 2018 PRODUCTIE VAN 5.000 TON PRALINES EN TRUFFELS VERWACHT

Business unit director Kurt Taelman (links) aan de slag met een medewerker.
Benny Proot Business unit director Kurt Taelman (links) aan de slag met een medewerker.
Het bedrijf Natrajacali zoekt momenteel volop nieuwe werknemers om verder te kunnen groeien. Terwijl er in 2016 nog 3.300 ton ofwel 330 miljoen truffels, zeevruchten en pralines werd geproduceerd, verwachten ze in 2018 een productie van 5.000 ton. De fabriek, die deel uitmaakt van de Spaanse internationale chocoladegroep Natra, heeft nu 100 vaste werknemers en een 40-tal interims maar zoekt nog chocolatiers, operatoren en technisch geschoold personeel.

Een bezoekje aan Natrajacali lijkt wel een uitstapje in de hemel voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Aan de lopende band worden er lekkernijen gemaakt als truffels, pralines, zeevruchten, paaseieren, seizoensartikelen en spheres of chocoladebolletjes. De pralines worden zowel machinaal als met de hand gemaakt in de chocolaterie. Hier werken enkel opgeleide chocolatiers.


Natra heeft zes productiesites waaronder twee in België. Het nam in 2005 Jacali in Bredene over. Het bedrijf van Jaak en Carl Lingier, zie JaCaLi, werd in 1988 opgericht.


"In 2016 werd een reorganisatie doorgevoerd in het bedrijf waardoor we nu een sterke groei kennen in de productie. Er wordt momenteel dag en nacht geproduceerd in drie shiften, behalve in het weekend. De producten die hier gemaakt worden vertrekken naar 75 landen in de wereld. België is maar goed voor 20 procent van onze omzet", licht Kurt Taelman, business unit director toe. Terwijl we nu volop chocolade eten in het kader van Sinterklaas en binnenkort de feestdagen zijn ze in de fabriek al volop bezig met Valentijn en Pasen.


"De producten voor Kerst in pakweg Australië zijn ondertussen al vertrokken en moeten al bijna in de rekken liggen. We zijn nu nog wat bezig voor de Europese markt voor Kerst maar focussen al op Pasen omdat de retailers de producten graag vanaf januari in de rekken leggen", vertelt Taelman. Natrajacali maakt producten voor zowel A-merken als de huismerken van verschillende warenhuizen in binnen- en buitenland. Heel wat van de pralines komen via verdelers ook in bakkerijen terecht. Daarnaast hebben ze ook enkele eigen producten die ondermeer op de Aziatische markt verkocht worden.

Bij Natrajacali worden zowel truffels als paaseieren gemaakt.
Benny Proot Bij Natrajacali worden zowel truffels als paaseieren gemaakt.

Afgewerkt product

"We kunnen producten afleveren met de verpakking van de klant, maar in veel landen zonder een traditie in chocolade willen ze gewoon een afgewerkt product. We pakken altijd uit met onze Belgische chocolade. Dat blijft een belangrijke meerwaarde in het buitenland. Om dat te mogen promoten moet de chocolade ook echt in België gemaakt zijn van boom tot product."


De verleiding bij het personeel is al lang weg, zegt ook Kurt die al sinds 2005 in het bedrijf werkt. "Toch moeten onze mensen heel vaak zelf proeven om de kwaliteit te controleren. Zij zijn onze beste kwaliteitscontrole."

Benny Proot

Beschutte werkplaats

Het bedrijf kent drukke en minder drukke maanden. "Van januari tot april zijn we volop bezig met Pasen en daarna werken van vanaf juni naar het kerstseizoen. Tussenin is het altijd wat rustiger."


Het inpakken gebeurt vaak in beschutte werkplaatsen, denk maar aan het tv-programma Tytgat Chocolat. "Als er in de doosjes verschillende soorten pralines moeten gestoken worden maken we gebruik van bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort repetitief werk."


De zoektocht naar nieuw personeel verloopt niet altijd even vlot.


"Technisch personeel is altijd moeilijk te vinden, terwijl de afgestudeerde chocolatiers soms een iets te geromantiseerd beeld hebben van de job en niet altijd staan te springen voor een job in een fabriek", besluit Taelman.