Bredene rouwt om Jacky Maes

POLITIEK BOEGBEELD OVERLIJDT OP 68-JARIGE LEEFTIJD

Willy Vanhooren en Jacky Maes. Samen gaven ze de gemeente vorm.
Foto LBB Willy Vanhooren en Jacky Maes. Samen gaven ze de gemeente vorm.
Jacky Maes is vrijdag op 68-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte. Samen met Willy Vanhooren bepaalde hij jarenlang het reilen en zeilen in Bredene. Zijn dood is voor veel inwoners een groot verlies.

40 jaar maakte Jacky Maes onafgebroken deel uit van het politieke toneel in Bredene. Hij was 29 jaar schepen, 15 jaar provincieraadslid en 15 jaar Vlaams parlementslid, waar hij ook ondervoorzitter werd voor de sp.a. Eind 2011 nam hij afscheid als schepen en OCMW-voorzitter, maar hij bleef nog een jaar meedraaien als raadslid. Maes startte in 1973 in de Bredense gemeenteraad en vormde samen met Willy Vanhooren de tandem die de gemeente in de voorbije decennia vorm gaf. "We zijn begonnen in de oppositie en zijn samen hard blijven werken toen we de volstrekte meerderheid hadden", zegt oud-burgemeester Willy Vanhooren vanuit het buitenland. "We waren 'compagnons de route'. Jacky was dan ook een goede vriend." Willy Vanhooren zag Maes nog voor hij vertrok en is daar blij om. "Jacky was al tien jaar ziek en we hebben al vaker gevreesd dat hij het niet zou halen. Door zijn sterke karakter en de goede begeleiding kwam hij er weliswaar altijd terug door, tot nu. Toen ik hem laatst zag, vreesde ik al dat het de laatste keer zou zijn. Zelf bleef hij nochtans optimistisch. We had zelfs nog plannen gemaakt om iets samen te doen." Het duo vulde elkaar aan. "Jacky stond in voor de ideologische kant van de partij. Ik was meer pragmatisch." Samen zetten ze Bredene op de kaart. "Onze grootste overwinning is nog altijd dat we op het juiste moment een stap opzij gezet hebben en voor opvolging gezorgd hebben. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stond een nieuwe generatie klaar die ook zonder ons een volstrekte meerderheid binnenhaalde. Daar waren we allebei heel trots op."

Zachtaardige mens

Jacky stond die nieuwe generatie nog graag bij met raad en daad, zonder zich op te dringen. "Hij zou ook na zijn afscheid nooit kritiek geven. Als hij al eens een opmerking had, dan zei hij dat persoonlijk zonder iemand te kleineren", zegt huidig burgemeester Steve Vandenberghe. "Ik heb hem donderdag nog gezien en we hebben toen nog uitgebreid gesproken over mijn nieuwe functie in het Vlaams parlement. Hij had immers een pak ervaring die hij maar wat graag deelde. Hij was voor mij echt een vriend, een leermeester en een vaderfiguur", vertelt Vandenberghe duidelijk aangedaan. "Dit is een groot verlies voor de gemeente. Hij heeft Bredene samen met Willy veranderd, van een oubollige campinggemeente tot de dynamische groeiende kustplaats die het nu is. Ik ga hem enorm missen, ook persoonlijk. Toen ik in het ziekenhuis lag in Gent voor mijn been, belde hij elke dag en kwam hij zelfs langs, terwijl hij zelf erg ziek was. Hij leek een ruwe bolster, maar was eigenlijk een zachtaardige mens."


De uitvaartplechtigheid vindt op zaterdag 19 juli om 10.30 uur plaats in het Staf Versluyscentrum. Tot dan zullen de vlaggen in Bredene halfstok hangen en wordt er een rouwregister geopend in het gemeentehuis.