Ga naar de mobiele website
^ Top

"Volgende halte: het naaktstrand"

Google street view, maar dan voor de kust

Jobstudent Jeroen Eloy passeert Zeebrugge met zijn Google Trekker, een 20 kilogram zware camera.
Benny Proot Jobstudent Jeroen Eloy passeert Zeebrugge met zijn Google Trekker, een 20 kilogram zware camera.
Twee jobstudenten stappen de hele Belgische kust af met een Google Trekker, een 20 kilogram zware camera. Zo brengen ze de Kustwandelroute in beeld. "We passeren ook het naaktstrand in Bredene. Geen paniek, de mensen worden onherkenbaar gemaakt", zegt jobstudent Jeroen Eloy.

Iedereen kent Google Street View. Met een simpele muisklik kan je quasi elke straat in Europa en daarbuiten virtueel bekijken. Maar foto's van afgelegen paden en natuurpracht ontbreken, en daar wil Westtoer nu op inspelen. "We kwamen met Google in contact op een beurs in het buitenland", verduidelijkt marketingdirecteur Luc Abbeloos van Westtoer.

"We willen onze regio online stevig in de kijker zetten en besloten de handen in elkaar te slaan. Het is een misvatting dat onze kuststreek vollédig is volgebouwd met appartementen. Er vallen echt wel nog grote stukken natuur te ontdekken. Google leent ons een speciale camera uit, terwijl wij twee jobstudenten op pad sturen. Zo brengen we het strand en de duinen in beeld." Twee maanden lang zullen ze de hele kust afstappen. "De bedoeling is om onze populaire Kustwandelroute te 'fotograferen'. De auto's van Google Street View kunnen namelijk niet overal rijden. Onze prioriteit is om de 120 kilometer aan wandelpaden langs de kust in beeld te brengen, maar we willen - vooral in de Westkust - ook het diepe hinterland nog meepikken, goed voor in totaal 160 kilometer. Onze jobstudenten zijn een hele zomervakantie in de weer, tot eind augustus."

Zware last

De camera weegt twintig kilogram, is 1,25 meter groot en kan acht uur per oplaadbeurt kiekjes maken. Het toestel telt in totaal vijftien kleinere camera's. Elk exemplaar maakt om de 2,5 seconden foto's, om een totaalbeeld van 360 graden te krijgen. Via een gps wordt de exacte locatie gecreëerd. Jeroen Eloy uit Diksmuide is op stap samen met zijn collega Emile Abbeloos uit Tielt. Per dag leggen ze tussen de tien en vijftien kilometer af, afhankelijk van het weer. "Elke dag wandelen we toch vier, vijf uur", zegt Jeroen.


"Op het einde van een dag voel je het goed aan de schouders dat je een zware last hebt gedragen. Bovenaan zitten de camera's, onderaan de elektronica en batterijen. Daartussen lopen wat kabels. Dat allemaal maakt het lastig stappen en je moet een goed evenwicht vinden. Als het regent, trekken we er niet op uit, omdat de foto's dan van slechte kwaliteit zijn."


Intussen hebben de studenten al gewandeld van Het Zwin en Knokke zelf tot De Haan. Deze week volgt Bredene en, jawel, haar naaktstrand. "Geen paniek, de mensen worden onherkenbaar gemaakt - iederéén trouwens, niet alleen de badgasten op het naaktstrand. Ja, deze camera doet heel wat hoofden draaien en we worden regelmatig aangesproken." De beelden worden achteraf verwerkt door Google. Als alles meezit, kan je de Kustwandelroute digitaal afwandelen vanaf dit najaar.

Meer over


Meld een bug