"Onze troeven beter uitspelen"

CITYMARKETEER ELIEN ANNAERT MOET KUSTGEMEENTE OP DE KAART ZETTEN

Burgemeester Steve Vandenberghe en citymarketeer Eline Annaert in de Duinenstraat.
Foto Proot Burgemeester Steve Vandenberghe en citymarketeer Eline Annaert in de Duinenstraat.
Citymarketeer Elien Annaert is zes maanden geleden aan de slag gegaan in Bredene. Ze moet Bredene toeristisch en economisch beter op de kaart zetten, zodat onder meer problemen rond leegstand in de toeristische zone aangepakt kunnen worden. Het schepencollege wil extra aandacht besteden aan lokale handel, maar waarschuwt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). "We kunnen niet alles in korte tijd oplossen."

Bredene blijft kampen met leegstand, vooral op zichtbare locaties in de Kapelstraat en de Duinenstraat. Volgens citymarketeer Elien Annaert staat 6,6% van het totaal aantal winkelverkoopvloeroppervlak (in m²) in Bredene leeg. De gemeente buigt zich al enkele jaren over het probleem, maar een echte aanpak is er nog niet. Er zijn nog heel wat uitdagingen.


"Lokale economie is geen gemakkelijk domein. We hebben geen vast centrum. Het winkelcentrum en de grote warenhuizen doen het goed, maar de kleine winkels hebben het moeilijk. Een van de grootste oorzaken is onder meer de hoge huurprijzen. We kunnen hiervoor de belasting op leegstand verhogen om verhuurders te motiveren om sneller te verhuren. Er zijn nu verschillende organen bezig met de problematiek, maar we moeten nu vooral een visie en beleid ontwikkelen op lange termijn. We zullen ook extra investeren in de Kapelstraat. We moeten creatief zijn, maar we kunnen het probleem ook niet onmiddellijk oplossen", zegt burgemeester Steve Vandenberghe.

Nieuwe website

Met citymarketeer Elien Annaert wil de gemeente Bredene beter op de kaart zetten.


"We zijn al bezig met de opmaak van een citymarkingplan. Dat houdt in dat we willen tonen wat de gemeente te bieden heeft. Mensen buiten Bredene weten niet altijd waarmee ze de gemeente moeten linken", vertelt Eline. Het MEC Staf Versluys is een van de grote troeven in de gemeente. "We werken nu aan een nieuwe website die binnenkort beschikbaar is. Bedoeling is om de focus nog meer te leggen op het commerciële aspect en de verhuur van zalen."


Het Staf Versluyscentrum bestaat ondertussen tien jaar en de politiek beseft dat er extra inspanningen nodig zijn. "We staan op een kruispunt. We merken dat er wel bedrijven willen komen, maar we worden geremd in de groei door een gebrek aan de juiste accommodatie. Het is nog even wachten op de realisatie van een modern hotel", licht burgemeester Steve Vandenberghe toe. Bart Versluys heeft plannen op de site van het Europahotel, maar het is nog wachten tot het einde van de handelsovereenkomst. "We moeten ook de mice (Meetings, Incentives, Conferences, and Events, nvdr) heruitvinden. De voorbije jaren merkten we dat bedrijven minder investeerden, maar er zijn wel opportuniteiten door bijvoorbeeld een samenwerking met de Twins voor teambuilding. Momenteel liggen de twee weliswaar te ver uiteen. Ook voor activiteiten 's avonds missen we nog zaken die Bredene naar een hoger niveau tillen. Er mag gerust nog een goed café of restaurant bijkomen", aldus Vandenberghe.

Lentehappening

De gemeente kan dit natuurlijk niet zelf oplossen, daarom werkt city-marketeer Eline aan extra ondersteuning voor de ondernemers. "We hebben al verschillende initiatieven genomen met de raad voor lokale economie waaronder de Lentehappening en een paasactie waarbij paaseieren worden uitgedeeld. Ik ben ook het aanspreekpunt voor de handelaars als ze vragen of problemen hebben."