"Ik heb in drie jaar al 120 zwerfkatten gevangen"

PAS VERKOZEN THÉRÈSE VANNESTE KAART PROBLEEM WELDRA ALS RAADSLID AAN

Thérèse Vanneste (rechts) krijgt steun van inwoners Sabine Vanclooster, Patricia Venmans en Salima Derbala.
Belpaeme Thérèse Vanneste (rechts) krijgt steun van inwoners Sabine Vanclooster, Patricia Venmans en Salima Derbala.
Thérèse Vanneste, pas verkozen als raadslid voor N-VA in Bredene, zal de komende jaren het probleem van zwerfkatten verder aankaarten. "Na drie jaar heb ik al zo'n 120 katten gevangen en laten steriliseren of castreren door een dierenarts", zegt ze. Burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) wijst erop dat de gemeente wel degelijk de kwestie aanpakt.

De gemeente Bredene heeft sinds 2004 een zwerfkattenplan, maar al enkele jaren is de Bredense Thérèse Vanneste een kritische stem. Als we elkaar spreken, zet ze net een kooi uit op een camping waar ze afgesproken heeft met een van de gasten. Een dag later heeft ze drie kittens in huis die er erg aan toe zijn. "Er zitten momeneel enorm veel zwerfkatten op de campings", vertelt Thérèse. "Ik ben me beginnen bezighouden met zwerfkatten toen ik er vijf jaar geleden zelf vond in mijn buurt. Ik heb vijf katten meegenomen en één moeten laten euthanaseren, omdat die er erg aan toe was. Veel zwerfkatten zijn ziek." Vanneste ondernam drie jaar geleden actie, omdat de gemeente volgens haar niet wilde helpen. Daarvoor kwam ze geregeld naar het vragenkwartiertje in de gemeenteraad om aan de kwestie aan te halen. Ze krijgt steun van enkele bewoners. "We mogen de katten geen eten geven. Maar wat moeten we dan doen, gewoon toekijken hoe die dieren verhongeren?", stellen ook Sabine Vanclooster, Patricia Venmans en Salima Derbala.

Fortuin

Thérèse laat de katten telkens steriliseren. "Van de 130 die ik al gevangen heb, waren er vijf huiskatten. Alle katten gaan onmiddellijk naar de dierenarts en we controleren of er een chip is. Als dat niet zo is, wordt het dier gesteriliseerd en zoek ik zelf opvang. Ik heb van alle katten een fiche met foto en de factuur van de dierenarts. Ik heb in totaal al zo'n 8.000 euro betaald. De actie heeft mij dus al een fortuin gekost, maar ik kan die katten niet zomaar aan hun lot overlaten."

Ongeruste eigenaars

Dierenarts Barbara Hanssens uit Bredene werkt sinds begin vorig jaar samen met Thérèse en bevestigt haar verhaal. "Ik ben niet tegen de werking van de gemeente, maar ik zie wel dat Thérèse veel meer katten kan vangen. Ze brengt naar hier. We controleren of er een chip is, of de kat ziek is en of het dier al gesteriliseerd is. Ze doet geen slecht werk, het enige nadeel is dat ze zelden een huiskat meebrengt die al een chip heeft, maar dan wordt die teruggegeven aan de eigenaar. Ze betaalt alle facturen zelf", zegt de dierenarts. Jaarlijks trekt het gemeentebestuur 4.000 euro uit om de overlast van zwerfkatten tegen te gaan. Samen met de toelage aan het Blauw Kruis Oostende engageert Bredene zich jaarlijks voor een kleine 10.000 euro. Dat bedrag werd de voorbije jaren weliswaar niet opgebruikt. "Inwoners weten dat ze ons bestuur kunnen contacteren als er haarden van zwerfkatten worden vastgesteld", zegt burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a). "Wij communiceren hierover regelmatig. Bij een actie maakt ons bestuur wel een onderscheid tussen zwerf- en huiskatten. Er zijn ons gevallen bekend van huiskatten die waren verdwenen en die waren opgevangen door mevrouw Vanneste, wat tot heel wat ongerustheid leidde bij de eigenaars. Het is trouwens vreemd dat mevrouw Vanneste ons bestuur verwijt dat er niets wordt ondernomen: we hebben met haar een afspraak dat zij ons alle zwerfkatten meldt en dat wij dan instaan voor de sterilisatie/castratie en verzorging."