Al meteen hommeles in nieuw bestuur

KRIS GEYSEN STAPT UIT N-VA NADAT HIJ GEEN SCHEPEN MAG WORDEN

Kris Geysen keert N-VA de rug toe nu hij geen schepen mag worden.
RV Kris Geysen keert N-VA de rug toe nu hij geen schepen mag worden.
De nieuwe gemeenteraad is nog niet geïnstalleerd of het is al hommeles. Verkozene Kris Geysen keert zijn lokale afdeling van N-VA de rug toe en overweegt om als onafhankelijke te gaan zetelen. Hij vindt het niet kunnen om als derde verkozene volledig gepasseerd te worden.

Kris Geysen stond met de jongste gemeenteraadsverkiezingen op een derde plaats achter lijsttrekker Sven Deckers en de 26-jarige Eline Peeters. Met 565 voorkeurstemmen was hij de derde verkozene. Kris verwachtte dan ook om in het nieuwe bestuur van N-VA-CD&V/CDB een schepenambt te krijgen. Maar dat draaide dus anders uit. De schepenmandaten gaan naar Eline Peters, Charlotte Beyers en Kris Janssens. Zes jaar nadat er al eens hommeles was met toenmalig lijsttrekster Joziane Slegers is er dus al opnieuw ruzie binnen N-VA.

De nieuwe burgemeester Sven Deckers (N-VA) mag meteen het eerste brandje proberen blussen.
rv De nieuwe burgemeester Sven Deckers (N-VA) mag meteen het eerste brandje proberen blussen.

200 stemmen meer

"Met de mandaten van Eline en Charlotte heb ik geen enkel probleem", vertelt Kris Geysen. "Eline had een waanzinnig aantal van 1.300 stemmen en Charlotte had er ook maar amper tien minder dan ik. Zij verdient dat ook. Kris had er echter tweehonderd minder als ik. Waarom hij dan en ik niet? Ik had meer stemmen én ook de nodige ervaring. Voor de verkiezingen hadden we een prachtige campagne in een goede sfeer en dan nu ineens dit. Ja, er is een stemming geweest, maar wel plots met mensen die je in jaren niet hebt gezien. Ik vraag me dan ook af of die stemming wel rechtsgeldig is."

Steunbetuigingen

Geruchten doen de ronde dat vlak na de verkiezingen Kris Janssen al geopperd zou hebben dat hij absoluut schepen wilde worden. Dat is alvast wat Kris Geysen suggereert. Zijn beslissing staat vast. "Ik keer N-VA Brecht de rug toe", zeg Geysen. "Ze moeten zelfs geen bemiddelingsprocedure proberen. Straf eigenlijk. Zes jaar geleden schreeuwden ze moord en brand dat ze het niet democratisch vonden dat we er als N-VA niet bij waren. En nu doen ze zelfs intern hetzelfde. Lokaal is voor mij het verhaal over en uit. Ik wil hier niets meer mee te maken hebben. Ik heb heel wat steunbetuigingen gekregen. Dat doet me wel deugd, al koop ik er niets mee. Ik heb eerlijkheid altijd hoog in het vaandel gedragen. Vinden ze dat ik te 'sterk' aan het worden was? Ik bekijk nu of ik na 1 januari ga zetelen als onafhankelijke of dat ik mijn zetel alsnog afsta. Ik heb er in elk geval recht op."


Toekomstig burgemeester Sven Deckers zegt begrip te hebben voor de misnoegdheid van Kris Geysen. "Ik begrijp zeker dat hij teleurgesteld is, maar de schepenen zijn door ons bestuur voorgedragen en gekozen", zegt Sven Deckers. "Dat staat zo in de statuten. Wij kiezen mensen op basis van stemmen, ervaring en wat hij of zij al voor de partij betekend heeft. Kris Janssens heeft nu eenmaal ook een pak ervaring. Jammer dat Kris Geysen ons de rug toekeert, want wij doen dat voor alle duidelijkheid niet naar hem toe."