"Dit zijn geen hondenliefhebbers, maar platte commerçanten"

AANKLAGER WIL ZAAKVOERDERS PUPPY HOUSE 286.500 EURO AFNEMEN

Zaakvoerders Louisa T. (62) en Mathieu C. (55).
Gianni Barbieux Zaakvoerders Louisa T. (62) en Mathieu C. (55).
De aanklager in Antwerpen heeft celstraffen tot één jaar en boetes tot 42.000 euro geëist tegen hondenspeciaalzaak Puppy House en de zaakvoerders. Bovendien vordert hij de verbeurdverklaring van 286.500 euro. "Dit zijn géén hondenliefhebbers of professionele hondenverkopers, maar platte commerçanten", vindt aanklager Marc Van Cauteren. "De zaak draait goed, maar dat is maar een façade voor wat er achter de schermen aan de hand is."

Op het proces tegen de Boechoutse hondenspeciaalzaak Puppy House en de zaakvoerders Mathieu C. (55) en Louisa T. (62) legde de aanklager uit dat de winkel aan de Provinciesteenweg altijd spic en span was. "Anders zou je niets verkopen", zegt aanklager Van Cauteren. "Controles gingen ook niet verder dan die façade. Is er genoeg speelgoed? Hebben de honden een dekentje? Alles werd mooi gepresenteerd, maar daar gaat het niet om. Deze zaak draait om het welzijn van de dieren."

Sarah Aerts stelde zich burgerlijke partij.
Sarah Aerts stelde zich burgerlijke partij.

Tsjechië

De pups van verscheidene rassen werden vanuit het Tsjechische verdeelcentrum Dogs and Co, dat eigendom is van Louisa T., naar Boechout gebracht. "Met een onvolledige registratie en daar is Dogs and Co in Tsjechië ook voor veroordeeld. De puppy's waren ook té jong. Hoe jonger, hoe schattiger en hoe beter dat ze verkopen. De puppy's hadden niet de correcte vaccinatie gekregen en er was onvoldoende toezicht van dierenartsen. Kopers wisten niet wat ze kochten. Het gaat om een misleiding op alle vlakken. Dit zijn géén hondenliefhebbers, maar platte commerçanten."

Verbod dieren houden

Mathieu C. riskeert één jaar cel, Louisa T. een werkstraf van 200 uren en beiden 12.000 euro boete. Tegen Puppy House is 18.000 euro boete geëist. De zaakvoerders riskeren ook een verbod van drie jaar om dieren te houden en de verbeurdverklaring van 286.500 euro. "Tussen begin januari en juni 2014 zijn 382 te jonge puppy's ingevoerd. Puppy House betaalde voor een hondje 50 à 200 euro en verkocht het voor 500 à 1.000 euro. Als we een gemiddelde prijs van 750 euro nemen, komen we aan die som."


Sarah Aerts uit Sint-Job-in't-Goor is één van de minstens vijftig slachtoffers die zich burgerlijke partij hebben gesteld. "Voor de vierde verjaardag van mijn jongste dochter hebben we in Boechout een chihuahua gekocht. Mijn kinderen waren erg opgetogen, maar op het verjaardagsfeestje is Ziva ziek geworden. Van een feestje was geen sprake meer. Ziva heeft drie dagen en nachten intensieve zorgen gekregen van de dierenarts en gelukkig heeft ze het gehaald, maar bij elk verjaardagsfeestje komt dat verhaal als eerste boven. Ik had nooit gedacht dat deze praktijken in België mogelijk waren."


"Dierenwelzijn kan de beklaagden niets schelen", reageert Michel Vandenbosch namens dierenrechtenorganisatie GAIA. "Hopelijk kan een veroordeling door de rechtbank een troost zijn voor het dieren- en mensenleed."

Bittere strijd

De verdediging pleitte de vrijspraak. "Dit gaat om de bittere strijd van enkele ontevreden klanten die gesteund worden door GAIA", pleitten meesters Filiep Deruyck en Yannic Van Landeghem. "Onze cliënten wisten niet dat ze geen pups onder acht weken mochten invoeren. Niemand heeft hen daarop gewezen. Een hond kan ook ziek worden, maar op het moment dat dieren verkocht werden, was die ziekte niet kenbaar. Hoe hadden ze moeten weten dat die puppy's gezondheidsproblemen hadden? De dieren zijn zowel in Tsjechië als in België door dierenartsen onderzocht en vrijgegeven voor verkoop. Als de dierenartsen én de kopers niets merkten, hoe hadden onze cliënten dan kunnen zien dat ze ziek waren?"


De uitspraak volgt op 22 september.