"16 kilo kwijt door hypnose"

THERAPIE HELPT PATIËNTEN AF VAN DRANG NAAR ETEN

Brigitte Hendrickx brengt Tania Van Oerle onder hypnose. "Na een eerste sessie kon ik perfect van snoep afblijven", zegt Tania.
Foto Dirk Van Gorp Brigitte Hendrickx brengt Tania Van Oerle onder hypnose. "Na een eerste sessie kon ik perfect van snoep afblijven", zegt Tania.
Niets doen en toch afslanken. Brigitte Hendrickx (48) uit Sint-Job-in-'t-Goor maakt het mogelijk met hypnose. Zo helpt ze haar cliënten af van hun drang naar suiker en emotioneel eten. "Sommige patiënten verloren al 16 kilo na de eerste sessies."

De correcte benaming voor de behandeling is hypnotherapie. Brigitte gebruikt hypnosetechnieken om mensen te helpen, niet om hen gekke dingen te laten doen. "Nog te veel mensen zijn bang van hypnose. Ze denken meteen aan de shows van de beruchte Nederlander Rasti Rostelli", zegt Brigitte. "Maar ik wil aantonen dat je er ook mensen echt mee kan helpen."


Het werk van de hypnotherapeute is niet nieuw. Al langer wordt hypnose gebruikt om mensen van bepaalde verslavingen af te helpen, om hen geen pijn te laten voelen of trauma's te leren verwerken. Ook met afslanken via hypnose werd al eerder geëxperimenteerd, een techniek die Brigitte verfijnde. Zelf worstelde ze jarenlang met eetstoornissen tot ze hypnose leerde kennen. "Vanaf mijn 16 jaar ben ik aan het sukkelen met mijn gewicht. Bijna mijn hele leven heb ik daarvan afgezien en werkelijk alles geprobeerd. Een maagring, afslankingspillen of diëten: niets hielp", zucht de hypnotherapeute. "Tot ik enkele jaren geleden onder hypnose van mijn probleem afgeraakte. Sindsdien voelde ik me super en ben ik me er zelf op gaan toeleggen."

Spruitjes

De hypnotherapie pakt de oorzaak van het probleem aan. Door het menselijk brein anders te programmeren verlost Brigitte mensen van hun zoetebek. "Ik laat mensen wel eens denken dat chocola smaakt naar spruitjes bijvoorbeeld, iets wat ze dan niet lusten", lacht Brigitte. "Niet dat alle chocola later ook werkelijk smaakt naar spruitjes, maar het ontneemt hun zin naar het snoepgoed."

Wachtlijst

Intussen werkt Brigitte bijna een jaar op zelfstandige basis en met succes. Ze hielp de voorbije maanden honderden mensen en heeft een wachtlijst van ruim een maand. Constant lopen er ook nieuwe aanvragen binnen. Hoewel heel wat mensen aanvankelijk kritisch zijn over de methode, is het resultaat volgens de meesten verbluffend. "Ik had al alle gekende diëten gevolgd, en steeds herviel ik weer in mijn oude gewoonten", getuigt Tania Van Oerle, een klant van Brigitte. "Ik ben intussen op een sessie geweest en kan nu perfect van het snoep afblijven. Ongelooflijk hoe je het onderbewustzijn kan beïnvloeden. Al werkt het wel niet bij iedereen. 2 op 10 heeft geen vertrouwen en gaat niet onder hypnose. Maar bij de meesten werkt het prima en ik ben altijd blij dat ik hen kan helpen."