N-VA en CD&V lijken nu al tot elkaar veroordeeld

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN BRASSCHAAT

Veertien zetels en bijna veertig procent van de stemmen. Dat was de overweldigende score waarmee N-VA de tegenstand in Brasschaat wegblies. Dirk de Kort (CD&V) zag na acht jaar burgemeesterschap zijn droom in diggelen gaan. De twee partijen kruisen nu opnieuw de degens. Wie van de twee wordt het?

Brasschaat 2012, Open Vld, Vlaams Belang en PVDA. Allemaal hebben ze de gezonde ambitie om zetels te winnen. Mogelijk lukt ze dat ook wel in beperkte mate, maar de kans lijkt klein dat iemand zich een weg zal kunnen banen tot een of meerdere zitjes in de meerderheid. CD&V en N-VA behaalden in 2012 samen 23 van de 33 zetels en hebben daardoor een meer dan comfortabele meerderheid. De buffer is groot genoeg om eventuele opgelopen schade op te vangen.


De 14 zetels die N-VA behaalde in oktober 2012 was ronduit indrukwekkend. "Een fantastische score", lacht kandidaat-burgemeester Jan Jambon die momenteel nog wel federaal minister is en dat ook zal blijven tot de volgende verkiezingen. Toch heeft hij zijn gezicht meer dan eens laten zien in Brasschaat tijdens deze campagne. "En het heeft ons alleen maar een goed gevoel gegeven. De inwoners blijken best wel tevreden. Ik hoop dus dat we minstens kunnen consolideren. Dat zou al mooi zijn." `

Géén voorakkoord

N-VA is naar eigen zeggen best tevreden met wat er deze legislatuur is verwezenlijkt. "Al geven we toe: een nieuwe podiumzaal was ook een speerpunt, maar dat hebben we niet gerealiseerd. Maar daar was een goede reden voor. We hebben gekozen om voorrang te geven aan een nieuwe school op Lage Kaart. Dat we een school voorrang geven zal niemand ons kwalijk nemen." Rest de vraag: gaan CD&V en N-VA verder? "Waarschijnlijk zal het die richting wel uitgaan, maar een voorakkoord? Neen. Wij willen als partij geen voorakkoord. We zullen zondag wel zien. Beide partijen weten wat ze aan elkaar hebben."


CD&V zag na de verkiezingen van 2012 het zetelaantal dalen naar negen. Een historisch dieptepunt voor de partij die voor het eerst ook de burgemeester niet meer mocht leveren. Is CD&V hersteld van de zware tik die het kreeg? "Ik heb één ding geleerd vorige verkiezingen: ik doe geen uitspraken meer over de verwachtingen", lacht ex-burgemeester en huidig schepen Dirk de Kort.

Coalitie met 4?

"We zullen wel zien waar het op uitdraait. Laat er me één ding over zeggen. Als je voor N-VA stemt, weet je niet wie de volgende burgemeester wordt. Stem je op CD&V dan is het duidelijk: dat ben ik. Het is toch een bedenking die ik bij heel wat mensen heb gehoord." CD&V en N-VA lijken wel tot elkaar veroordeeld te zijn. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat er een viermanscoaltie wordt gevormd tussen Brasschaat 2012, CD&V, PVDA en Open Vld om N-VA van de meerderheidsbanken te houden. "Waarschijnlijk zal het wel CD&V-N-VA worden, maar de vraag is in welke krachtverhouding. Die kan nog altijd wijzigen. Ik hoop alleen maar dat mensen verstandig stemmen en zeker niet blanco. En liefst op ons natuurlijk (lacht)." Opvallend wel: CD&V trok de héél lokale kaart. De leden trokken tijdens de campagne naar elke wijk en hadden het niet in de eerste plaats over de realisaties die ze de voorbije zes jaar hebben verwezenlijkt. (VTT)