Gemeente wil Gunfire Museum overnemen

ONDERHANDELINGEN MET EIGENAAR DEFENSIE IN LAATSTE RECHTE LIJN

Het museum beschikt onder meer over een indrukwekkende collectie tanks.
De Scheirder Het museum beschikt onder meer over een indrukwekkende collectie tanks.
De gemeente Brasschaat onderhandelt met het ministerie van Defensie over de overname van het Gunfire Museum. Dat maakt nu nog deel uit van de plaatselijke militaire basis, maar het leger wil het afstoten om kosten te besparen. "Wij willen dat stukje patrimonium behouden en het zelfs verder uitbouwen", zegt waarnemend burgemeester Koen Verberck.

Het Belgisch leger is al langer dan vandaag aan het afslanken en het hoeft dan ook niet te verbazen dat het uitbaten van een militair museum niet langer een prioriteit is van Defensie. In die zin lopen er gesprekken tussen het kabinet van bevoegd minister Vandeput (N-VA) en de gemeente Brasschaat over het Gunfire Museum. In dit museum worden meer dan tweehonderd legervoertuigen tentoongesteld.

"Historisch verweven"

"Brasschaat is historisch met het leger verweven en wij koesteren dat stukje geschiedenis. Daarom staan wij zeker open voor de overname en zelfs voor de verdere uitbouw van het Gunfire Museum", verklapt Koen Verberck. "Ik kan bevestigen dat er hieromtrent concrete contacten zijn met het ministerie. Er zijn nog een aantal modaliteiten te regelen - zoals het bepalen van de exacte kostprijs voor een overdracht - maar ik heb het gevoel dat we op vrij korte termijn tot een overeenkomst kunnen komen."


Een akkoord tussen ministerie en gemeentebestuur zou goed nieuws zijn voor conservator Jos Janssens (zelf een voormalig beroepsmilitair) en zijn team van vrijwilligers. "Het leger heeft andere zorgen, terwijl de gemeente wél plannen heeft met het museum en bovendien bereid zou zijn om enkele noodzakelijke investeringen te doen voor de verdere uitbouw", geeft Janssens aan. "We rekenen erop dat we op die manier meer bezoekers kunnen aantrekken dan de zesduizend die we het afgelopen jaar mochten begroeten. Mits er een goed plan van aanpak is, biedt het museum zeker mogelijkheden."

Trekpleister

"Er is absoluut een publiek voor", vult burgemeester Verberck aan. "We merken nu al dat er mensen van heinde en verre naar Brasschaat komen voor een bezoekje. Of het museum helemaal rendabel kan worden? De vraag is of elk museum rendabel moet zijn. Het behouden van een stuk erfgoed mag soms toch ook al eens iets kosten... In elk geval kan het wel een extra toeristische trekpleister worden voor de regio."


Naast het museum zou er overigens nog een ander deel van de Brasschaatse militaire basis in gemeentelijke handen kunnen komen. Ook de sites waar de aeroclub en Perron Noord zijn gevestigd worden mogelijk in de deal betrokken. Dit alles zou dan kunnen opgaan in één gemeentelijk centrum voor toerisme en recreatie.