Cabaretier keert terug naar zijn roots

EDO BERGER GROEIDE OP IN BRASSCHAAT, MAAR TRAD ER NOG NOOIT OP

De Nederlandse cabaretier Edo Berger woonde tot zijn 18 jaar in Brasschaat en ging er dan ook naar de openluchtschool, waar hij inspiratie haalde voor een van zijn grappen.
Foto Benoit De Freine De Nederlandse cabaretier Edo Berger woonde tot zijn 18 jaar in Brasschaat en ging er dan ook naar de openluchtschool, waar hij inspiratie haalde voor een van zijn grappen.
Edo Berger trekt terug naar zijn roots. De Nederlandse cabaretier groeide op in Brasschaat, maar treedt morgen voor het eerst op in zijn thuishaven. "Het zal een kleine klasreünie worden", knipoogt hij.

Vijftien jaar geleden verruilde Edo Berger Brasschaat voor Amsterdam. Hij won er verscheidene festivals en stond ooit nog samen met Alex Agnew in de finale van het Leids Cabaret festival. Hij speelde overal in Nederland en Vlaanderen. Overal, behalve één dorpje dat dapper weerstand bleef bieden, tot nu. Voor het eerst speelt Edo in Brasschaat en vertelt openlijk over hoe hij er opgroeide, de absurditeit van een openluchtschool en de pijn van het Hollander-zijn. Om Vlaanderen te bedanken voor het jarenlange belastingvoordeel, geeft Edo na de voorstelling gratis knuffels weg.


Edo Berger is fulltime cabaretier in Nederland, maar woonde van zijn 6 tot 18 jaar in de parkgemeente. "In de jaren zestig zijn mijn grootouders hier terechtgekomen. Wij waren fiscale vluchtelingen, zoals dat dan heet, want eigenlijk zijn we van Bergen-op-zoom. Ik heb hier heel mijn leven school gelopen en mijn ouders zijn hier blijven wonen. Toch kom ik hier niet vaak meer. Het zal dan ook de eerste keer zijn dat ik hier in Brasschaat optreed. Een oude leerkracht Nederlands heeft mijn optreden zelfs aangekondigd in de alumninieuwsbrief en ik hoor hier en daar dat er toch heel wat oude klasgenoten zullen langskomen, van heinde en verre. Het zal een spontane klasreünie worden. Ik ben er zelfs wat zenuwachtig voor, ze zullen mij nog nooit zo gezien hebben," vertelt hij.

Bibberen in de klas

Dat Edo een Vlaamse achtergrond heef, houdt hij in Nederland liever voor zich. "Als je dat vertelt, dan moet heel je voorstelling al bijna draaien rond dat feit, dat wilde ik niet. Ik gebruik wel regelmatig voorbeelden uit mijn jeugd. Zoals hier de openluchtschool in Brasschaat. Een concept dat eigenlijk niet echt gekend is in Nederland. Ze kennen wel openluchtscholen, maar niet zo die-hard als hier in Vlaanderen waar zowel in de zomer als in de winter de lokalen compleet open zijn. Dan vertel ik hoe we met handschoenen met afgeknipte vingers onze taken probeerde te maken bij twintig graden onder nul. Dat was ook zo, maar ik doe er dan nog een schepje bovenop natuurlijk. Ik vertel dan ook over de filosofie erachter, dat het allemaal heel erg gezond is en goed voor de weerstand om te liggen bibberen in de klas. Dat zorgt uiteraard voor hilariteit. Zo gebruik ik nog wel enkele andere zaken uit mijn jeugd."


Alhoewel de Nederlander nu op en top Amsterdammer is, heeft hij bijzonder goede herinneringen aan zijn Brasschaatse jeugd. "Als ik eerlijk ben, zou ik liever optreden in de Ruiterhal, de 'polyvalente' ruimte, want daar ben ik vroeger zo vaak geweest. Maar het Kasteel is een goed alternatief," lacht hij. "Eigenlijk is het opvallend, ik treed regelmatig op in Vlaanderen en je zou denken dat ze me al eerder ergens gezien zouden hebben. Het was echter een speech die ik gaf op een trouwfeest dat de organisatoren van Comedy Kasteel overstag hebben doen gaan."


Wie Edo donderdag aan het werk wil zien, krijgt er ineens ook nog een optreden van Bert Gabriëls in het Comedy Kasteel. Meer info via www.comedykasteel.be.