Bomenkap in park mag starten

ACTIEVOERDERS KRIJGEN ONGELIJK IN KORTGEDING

Honderden inwoners namen in september deel aan een informatiewandeling in het park. Maar de actievoerders moeten (voorlopig) de duimen leggen.
Toon Verheijen Honderden inwoners namen in september deel aan een informatiewandeling in het park. Maar de actievoerders moeten (voorlopig) de duimen leggen.
Het gemeentebestuur van Brasschaat start vermoedelijk nog deze week met het kappen van zomereiken en beuken in de Hemeldreef in het Gemeentepark. De kortgedingrechter heeft de tegenstanders in het ongelijk gesteld. De actiegroep 'Red de Parkdreven' overweegt nu om verdere stappen te ondernemen.

Het gemeentebestuur van Brasschaat had eerder al de kapwerken - die volgens hen nodig zijn - opgeschort om de tegenstanders aan te kunnen tonen dat het echt wel om noodzakelijke werken gaat. Het gaat in totaal om net geen vierhonderd bomen waarvan een 120-tal in een eerste fase. Enkele maanden geleden ontstond er protest en werd zelfs een actiegroep opgericht. Die stapte naar de kortgedingrechter om de werken te kunnen tegenhouden. Vooral omdat volgens de actievoerders 94 procent in gezonde staat is en helemaal niet gerooid moeten worden. Maar de actievoerders moeten (voorlopig) de duimen leggen.


De rechter in kortgeding is van oordeel dat de hoogdringendheid die de actievoerders als argument aanbrachten bij de haren is getrokken. De bomenkap wordt immers al aangegeven in het landschapsbeheersplan van 2012. Volgens de rechter waren er ook verschillende informatiemomenten naar de inwoners toe. Er zijn nog volgens de kortgedingrechter geen tegenstrijdigheden met het bosdecreet. "Het stopzetten van de kapwerken en eisen van onderhoud van de bomen is inderdaad niet weerhouden", zegt Pascal Van Dieren van het actiecomité Red de Parkdreven.

Actievoerder Pascal Van Dieren.
Toon Verheijen Actievoerder Pascal Van Dieren.

Onderhoud

"Volgens de rechter zijn we te laat begonnen met onze acties. We gaan nu met het comité bekijken of we verdere stappen gaan ondernemen en of we naar de rechtbank van eerste aanleg trekken voor de behandeling ten gronde. Want uiteindelijk gaat het hier maar om een derde van de bomen. Het resterende deel zal pas na de verkiezingen van 2018 uitgevoerd worden. Ik hoop alleen maar dat de gemeente nu wel het verstand heeft om de bomen die dringend onderhoud nodig hebben daadwerkelijk ook gaat aanpakken."

"Deze week al"

Schepen Dirk de Kort (CD&V) bevestigt het nieuws dat de gemeente gelijk heeft gekregen. "We hadden eigenlijk al eerder kunnen beginnen, maar hebben het uitgesteld om echt aan te tonen dat dit de beste manier is", zegt Dirk de Kort (CD&V). "Je kan alleen de echt zieke bomen kappen en ze vervangen door jonge exemplaren, maar die dreigen dan verdrukt te geraken waardoor ook je drevenstructuur verloren gaat. De jonge bomen gaan immers minder water en licht krijgen dan ze eigenlijk nodig hebben. De toestand van een aantal bomen is hier echt zorgwekkend, we moeten dus zeker ingrijpen. Vermoedelijk gaan we nog deze week starten met de werken. Dat moet nog afgestemd worden met de aannemer."