AZ Klina is 1.500 vierkante meter groter

12 MILJOEN EURO VOOR NIEUWE VLEUGEL ZIEKENHUIS

Hoofdgeneesheer Joost Baert en hoofdverpleegkundige Hilde Maes in één van de nieuwe behandelingsruimtes van AZ Klina.
Foto Kristof De Cnodder Hoofdgeneesheer Joost Baert en hoofdverpleegkundige Hilde Maes in één van de nieuwe behandelingsruimtes van AZ Klina.
AZ Klina in Brasschaat huldigde afgelopen weekend een nieuwe ziekenhuisvleugel in. Klina investeerde maar liefst twaalf miljoen euro in een nieuw oncologisch en internistisch dagziekenhuis en een uitbreiding van de polikliniek. "In totaal wordt het ziekenhuis meer dan 1.500 vierkante meter groter", zegt Ludo Van Kets van Klina.

Vandaag zal AZ Klina de eerste patiënten ontvangen in de hoger genoemde nieuwe afdelingen. Zaterdag al knipte Vlaams Minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) samen met Brasschaats waarnemend burgemeester Koen Verberck (N-VA) het obligate lintje door. Voor de mensen van het ziekenhuis was dit een groot moment.


"Sinds we in 1998 het huidige gebouw in gebruik namen, kenden we een ongeziene groei", zegt Ludo Van Kets, afgevaardigd bestuurder van AZ Klina. "Zo gingen we van 100.000 raadplegingen in 2000 naar 250.000 raadplegingen in 2016. In 2010 beslisten we dat uitbreiding nodig was. In verschillende fases konden we onze capaciteit optrekken. De recent afgewerkte afdelingen vormen de voorlopige kroon op het werk."


Door de bouw van een oncologisch en internistisch dagziekenhuis en een uitbreiding van de polikliniek is de totale oppervlakte van AZ Klina in één klap fameus gegroeid. "We breiden met meer dan 1.500 vierkante meter uit", geeft Ludo Van Kets mee. Zeker zo belangrijk is dat ook het comfort van de patiënten er op vooruit gaat. "De nieuwe vleugels beschikken niet alleen over de modernste technologieën. Ze zijn opgetrokken uit 'warme' materialen en er is veel lichtinval, wat het voor de patiënt toch iets aangenamer maakt om hier een behandeling te krijgen", gelooft hoofdgeneesheer Joost Baert.

Persoonlijke aanpak

"Bij mooi weer zullen kankerpatiënten zelfs chemotherapie kunnen krijgen op een fraai aangelegd binnenkoertje", vult hoofdverpleegkundige Hilde Maes van de dienst oncologie aan. "Het kadert in de persoonlijke aanpak die we nastreven."


Het kostenplaatje van deze recentste uitbreiding is aanzienlijk. Twaalf miljoen euro investeerde Klina in de nieuwbouw, een bedrag dat het ziekenhuis quasi volledig zelf ophoestte. "Een deel komt van het spaarpotje van Klina, een ander deel van de artsen", legt Joost Baert uit. "Zij stonden de voorbije jaren een stukje van hun honorarium af om voor zichzelf goede werkomstandigheden te creëren."

Plooien glad gestreken

"Dat we dit samen hebben kunnen realiseren, is prachtig", besluit bestuurder Ludo Van Kets. "Nauwelijks vier, vijf jaar geleden zat er nog een haar in de boter tussen de Raad van Bestuur en de Medische Raad. Fusiegesprekken met het Jan Palfijn ziekenhuis zorgden toen voor interne onrust. Gelukkig werden de plooien glad gestreken, met dit mooie resultaat als gevolg."