"Vijfde inbraak, nu stop ik ermee"

ZAAKVOERSTER DAGBLADHANDEL ALIDA MOEDELOOS

De inbrekers stampten deuren en rolluiken in, en haalden de hele winkel overhoop.
Patrick Lefelon De inbrekers stampten deuren en rolluiken in, en haalden de hele winkel overhoop.
Voor Rita Frans is het na de vijfde inbraak in haar krantenwinkel welletjes geweest. Zij doet in januari de boeken toe. "Toen ik zaterdagmorgen de ravage zag, zonk de moed mij in de schoenen", zegt Rita (63).

Zaterdagochtend tussen 4 en 5 uur is er ingebroken in dagbladhandel Alida op de Augustijnslei. De daders liepen naar de achterkant van de winkel en stapelden enkele bakken op tegen de gevel. Zo raakten zij op het dak en braken daar een raam open.


Zaakvoerster Rita Frans: "Tot enkele weken geleden woonde een oudere man boven de winkel. Die is pas verhuisd. Hebben de daders dat geweten? Zo lijkt het wel. Binnen in de winkel zijn zij tekeergegaan. Deuren kapotgetrapt, rolluiken kapot, alle kasten opengebroken. De ravage is zeer groot. Wij mochten niet in de winkel binnen omdat de politie een sporenteam ging langssturen. Toen dat team zondagmiddag nog niet was geweest, zijn wij toch maar aan de opkuis begonnen. Maandagmorgen moet de winkel weer open. Spullen waar mogelijk vingerafdrukken opstaan hebben wij met handschoenen aan aan de kant gelegd."

Zaakvoerster Rita Frans.
Patrick Lefelon Zaakvoerster Rita Frans.

Minister Jambon

Terwijl Rita en haar dochter Pascale zaterdagochtend de schade opnamen, kwam minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon een pakje afhalen. Hij woont achter de hoek.


"Dat gebeurt er in uw 'schoon Brasschaat', meneer de minister", zei Rita tegen minister Jambon. "Ik was op dat moment heel kwaad. De derde inbraak in anderhalf jaar. Natuurlijk kan minister Jambon daar zelf niets aan maar ik heb toch even mijn hart gelucht. Bij de twee vorige inbraken was de schade ongeveer 20.000 euro. Toen werden vooral sigaretten gestolen. De inbraken gebeurden telkens kort na een levering van sigaretten. Ik schat de buit deze keer op twee- tot drieduizend euro. Weer sigaretten, vloeistof voor e-sigaretten en een doos met trekbommekes. Die stond aan de toog en is verdwenen. Alsof er kinderen bij de inbrekers waren. Wij zijn verdeelpunt voor enkele koerierbedrijven. Alle pakjes, dertig of veertig, zijn opengemaakt. De verpakkingen zijn in het rond uitgestrooid en de inhoud ervan is verdwenen. Daardoor moest ook minister Jambon zonder zijn pakje terug naar huis."


Voor Rita Frans (63) is het mooi geweest. Vanaf januari gaat de winkel dicht. Zij zal er dan een carrière van 50 (!) jaar hebben opzitten.


"Ik was net geen 14 jaar toen ik bij mijn ouders voor het eerst in de winkel moest helpen. Mijn dochter staat al enkele jaren mee in de zaak. De gouden jaren in de dagbladhandel zijn al lang voorbij. Als je dan ook enkele inbraken te verteren krijgt, werk je op de duur echt voor niets. Vandaar onze beslissing om ermee te stoppen."