"Hier vergeten ze hun zorgen"

VILLA MAX LAAT ZIEKE KINDEREN EN HUN GEZIN OP VAKANTIE GAAN

Marleen Arnouts (derde van lnks) met de families aan Casa Ametza. Met een heuse limousine trokken ze naar de bioscoop.
Foto Kelly Coucheir Marleen Arnouts (derde van lnks) met de families aan Casa Ametza. Met een heuse limousine trokken ze naar de bioscoop.
Iedereen verdient vakantie en daar wil Villa Max zijn steentje toe bijdragen. Marleen Arnouts (36) uit Deurne, zelf mama van een dochter (14) met een ongeneeslijke ziekte, wil ernstig zieke kinderen met hun gezin een kosteloze en onvergetelijke vakantie aanbieden. De eerste vier gezinnen logeren deze week in Casa Ametza in Brasschaat.

"Ik weet als geen ander welke impact een ziekte heeft op een ouder, een gezin of op het zieke kind zelf", zegt Marleen. "Twee jaar geleden werden we uitgenodigd bij Pardoes in Nederland. We mochten er een week gratis op vakantie en dat heeft enorm veel indruk op ons gemaakt. Ik vroeg me meteen af waarom dat niet bij ons bestond of waarom ik er nog nooit over gehoord had. Ik ben meteen naar de sales-afdeling gestapt van Pardoes en heb de nodige info gevraagd."

Vrijwilligers

Eens thuisgekomen ging Marleen verder met haar zoektocht. "Ik wist helemaal niks over een vzw. Ik moest van nul beginnen. Ik heb een opleiding boekhouding gevolgd voor een vzw en heb met verschillende mensen gepraat die een vzw hebben. Niet veel later ben ik op mezelf begonnen, nu anderhalf jaar geleden. Gelukkig heb ik de steun van vijf gezinnen en vele vrijwilligers die achter Villa Max staan. Zonder hen is dit niet mogelijk."


Marleen kwam in contact met Tine Boiy, coördinator van Casa Ametza in Brasschaat. "Ze vertelde me dat ze beschikte over de infrastructuur om mijn plannen concreet te maken. We hebben veel gepraat en nu werken we samen. De zes vakantiewoningen zijn volledig nieuw en echt prachtig. Ook de locatie is ideaal, niet ver van Antwerpen. Zo kunnen we veel uitstappen aanbieden aan onze gezinnen. Het is wel de bedoeling dat we enkel vakanties aanbieden aan kinderen die een week zonder medische hulp, zoals bijvoorbeeld chemotherapie, kunnen. Zo zijn ze echt eens een week op vakantie, ver weg van alle witte ziekenhuismuren, steriele verbanden en verpleegsters."

Uitstapjes

Deze week ontvangt Villa Max de eerste vier gezinnen bij Casa Ametza. "De frigo zit hier afgeladen vol en alles is voorzien zodat ze bij aankomst een echt vakantiegevoel hebben. Wanneer de gezinnen hier aankomen, krijgen zij een map met allerlei activiteiten waaruit ze kunnen kiezen zoals een uitstap naar de zoo, het MAS, Bobbejaanland en vele andere leuke dingen. Ze werden op de eerste dag ook verwend met een paëlla-avond en als afscheid wordt er morgen een grote barbecue georganiseerd." Als extra verwennerij trokken ze gisteren met een heuse limousine naar cinema Kinepolis, gevolgd door een pannenkoekenbak.

Belevenis

Ook Tiny Reij uit Texel, Nederland, is met haar gezin op vakantie in Brasschaat. "We hebben Marleen en haar gezin leren kennen in Pardoes in Nederland", zegt ze. "We hebben alle jaren goed contact gehouden en nu zijn we hier. Voor onze dochter was het een hele belevenis. Ze is namelijk voor de eerste keer de grens overgestoken", lacht ze. "Door ziekte en andere toestanden was het er helaas nog nooit van gekomen. We genieten echt van elke minuut hier."


Hoewel Marleen en de gezinnen het goed hebben in Casa Ametza, droomt Marleen toch van haar eigen gebouw. "Dat duurt nog minstens tien of vijftien jaar", gaat Marleen verder. "Zo lang kunnen we niet wachten. Daarom is Casa Ametza de perfecte oplossing. Als alles goed loopt, komen we volgend jaar terug en hopen we alle vakantiewoningen te vullen. Het jaar daarop willen we vier weken vakantie aanbieden en de jaren daarop willen we steeds verdubbelen."


Voor meer info over Villa Max of Casa Ametza kan je terecht op www.vzwvillamax.be of www.casa-ametza.be.