Politie kan alle gevluchte transmigranten oppakken

Ook zes gevluchte verstekelingen zijn intussen ingerekend

Ronny De Coster
Op de Industrielaan in Brakel zijn dinsdag elf transmigranten ontdekt. Ze hadden zich verstopt in een vrachtwagen, die kwam leveren bij fietsengroothandel Sport Bikes. De politie kon vijf van de elf verstekelingen meteen oppakken. Intussen zijn ook de zes gevluchte verstekelingen gevat.

De transmigranten zijn opgedoken aan het bedrijf Sport Bikes, de Belgische en Luxemburgse verdeler van Cube fietsen en Fulcrum-wielen. Een Tsjechische vrachtwagen kwam daar fietsen leveren.

“Toen we het luik van de vrachtwagen open maakten, zagen we dat er mensen in de laadruimte zaten. Daarop hebben we de vrachtwagen meteen weer gesloten. Maar blijkbaar hadden ze in het zeil aan de bovenkant van de vrachtwagen gaten gesneden om erin te geraken. Langs dezelfde weg klauterden ze er hier weer uit”, vertelt Dirk Clinquant, zaakvoerder van het fietsenbedrijf.

Door een gat in het zeil aan de bovenkant van de vrachtauto klauterden de transmigranten naar buiten.
Ronny De Coster Door een gat in het zeil aan de bovenkant van de vrachtauto klauterden de transmigranten naar buiten.

Agressief

“Er zaten in de vrachtwagen vooral volwassenen, al zag ik ook een meisje van een jaar of dertien. Kennelijk zaten ze al lang in de truck: sommigen hadden in flessen geürineerd”, getuigt Dirk. “Ik ben er nog twee achterna gegaan, maar ze keerden zich heel agressief tegen mij en vroegen of ik soms wou vechten. Die mannen spraken gebroken Engels. Het was best wel schrikken. Er komen wel vaker vrachtwagens uit Tsjechië en ook met de chauffeur die vandaag reed zijn we vertrouwd. We hadden eerder nooit problemen”, vertelt Dirk.

Dirk Clinquant en Nick Vandermeersch van Sportbikes bekomen nog van wat hen overkwam.
Ronny De Coster Dirk Clinquant en Nick Vandermeersch van Sportbikes bekomen nog van wat hen overkwam.

“Dode aan boord”

De politie van Brakel snelde ter plaatse en kreeg ook versterking van manschappen van omliggende politiezones. Omdat één van de migranten beweerde dat er in de vrachtauto iemand overleden was, werd ook de brandweer ter plaatse geroepen. “Met een warmtecamera hebben we de hele vrachtauto doorzocht, maar niemand meer aangetroffen”, zegt Rudy Sadones, hoofd van de brandweerpost van Brakel.

Blijven zoeken

De politie heeft aanvankelijk vijf van de elf transmigranten opgepakt. De anderen vluchtten te voet weg, maar zijn in de loop van de dag nog opgespoord. Het gaat over mensen uit het Oost-Afrikaanse land Eritrea.

 “De transmigranten worden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken, die zal beslissen wat met hen moet gebeuren",zegt Delphine Schelpe, woordvoerder van de politiezone Brakel-Horebeke-Maarkedal-Zwalm.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean De Grande

  En wie betaald de schade aan de vrachtwagen en de uren van de politie-interventie?

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo want zijn zijn hier immers "illegaal" !

 • etienne vijverman

  er gaat rap plaats te kort zijn !!!! wie gaan ze nu eerst los laten ????

 • Ariane Gekiere

  Waarom opnemen ?? Ze laten ze toch weer vrij ?? Allemaal daguren van ons geld ..wij betalen daar belastingen voor .!!!

 • Yves Van Rossem

  en nu ? nu zit men ermee op z'n dak. Wat gaan we hiermee aanvangen ? op een boot zetten richting huisland ?