Peter Vanderstuyf (Open Vld) mag eed als schepen afleggen

Peter Vanderstuyf (links) is kersvers schepen.
Foto Ronny De Coster Peter Vanderstuyf (links) is kersvers schepen.
Peter Vanderstuyf (56) heeft gisterenavond in de gemeenteraad de eed afgelegd als nieuw Brakels schepen van Ruimtelijke Ordening en Landbouw.

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen was Peter Vanderstuyf met 1.078 voorkeurstemmen verkozen tot derde schepen van Brakel. Maar als militair mocht hij dat ambt niet opnemen. "In ons land mag een militair geen politiek ambt bekleden. Als ik toch schepen wou worden, verloor ik mijn wedde en pensioenrechten als militair", legt Vanderstuyf uit waarom hij moest wachten en in de gemeenteraad zetelde als 'gewoon' gemeenteraadslid.

Pensioenleeftijd

Intussen heeft hij als majoor bij de Generale Staf in Evere de pensioenleeftijd bereikt en kan hij zijn politiek mandaat toch opnemen. Vanderstuyf legde gisterenavond de eed af als schepen en wisselde van stoel met André Flamand, die het schepenambt vijf jaar heeft waargenomen. Flamand blijft als raadslid zetelen.


Vanderstuyf is van Gentse afkomst, maar woont al 23 jaar in Brakel. Hij is vader van een dochter en een zoon en heeft een masteropleiding Milieu- en Ruimtelijke Ordeningsrecht. "Mijn schepenambt duurt nog maar één jaar in deze legislatuur, maar ik weet wel wat gedaan: er is in Brakel werk aan de winkel op vlak van de regularisatie van zonevreemde voetbalterreinen. Ook 75 eigenaars van woningen hebben problemen omdat blijkt dat ze zonevreemd wonen. Daarvoor zullen we als gemeente een oplossing zoeken", neemt Vanderstuyf zich voor.


(DCRB)