Oplossing in de maak voor zwaar gehandicapte vrouw

MONIQUE (56) KOMT OP WACHTLIJST VAN WOONZORGCENTRUM VAN OCMW OUDENAARDE

Monique De Schampheleire en haar man Dirk Souffriau.
Foto DCRB Monique De Schampheleire en haar man Dirk Souffriau.
Er lijkt een oplossing in de maak voor Monique De Schampheleire (56) uit Mater. De zwaar gehandicapte vrouw kreeg vorige week te horen dat ze niet meer terecht kon in een rusthuis, waar ze al bijna twee jaar verbleef. Het OCMW van Oudenaarde reikt nu een reddende hand. "We zullen een uitzondering maken en zorgen dat ze, ondanks haar nood aan vele medische zorgen, toch in ons woonzorgcentrum terecht kan", zegt OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V)

In de weekendkrant getuigde Dirk Souffriau uit Mater dat zijn zwaar gehandicapte echtgenote door de directie van een rushthuis in Elst 'op straat was gezet'. De dame was half december 2015 in de instelling opgenomen. Voordien had Monique De Schampheleire vijftien maanden in het ziekenhuis en revalidatiecentrum verbleven na een zware val van haar paard in september 2014.

OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer.
Foto DCRB OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer.

Medische bijstand

De vrouw is bijna volledig verlamd en heeft de klok rond medische bijstand nodig. "Als rusthuis kunnen wij die mevrouw niet de medische zorgen en ondersteuning geven die ze nodig heeft. Dit weegt te zwaar op de werking van het rusthuis", verklaarde een verantwoordelijke van de koepel die het afhakende rustoord beheert.


Een zoektocht naar een alternatief leverde niets op. "Mijn vrouw is in geen enkele instelling welkom. Ook tehuizen voor mensen met een handicap willen haar niet binnen nemen, omdat ze zo veel zorg nodig heeft", zegt haar man. Even leek het erop, dat een rusthuis in Zottegem de vrouw toch zou aanvaarden. "Maar nadat ze haar medisch dossier hadden gezien, zijn ze toch maar afgehaakt", zucht de echtgenoot.

Goed einde

En toch lijkt het schrijnende verhaal een goed einde te krijgen. "De zwaar gehandicapte vrouw zal binnenkort terechtkunnen in het OCMW-Woonzorgcentrum 'De Meerpoort' in Oudenaarde", reageert Oudenaards OCMW-voorzitter Stefaan Vercamer (CD&V).


"Enkele weken geleden kwam het koppel bij ons al aankloppen. Toen hadden we een opvang geweigerd, omdat de mevrouw niet voldoet aan het profiel van een rusthuisbewoner: ze is jonger dan 65 jaar én heeft veel meer medische bijstand nodig dan de gemiddelde rusthuisbewoner. Wij geloofden toen dat ze in een gespecialiseerde instelling wél een plek zou vinden", zegt OCMW-voorzitter Vercamer.

Uitzondering

"Nu blijkt dat de dame nergens terecht kan, hebben we beslist om voor haar een uitzondering te maken. Wettelijk gezien hebben we de mogelijkheid om dat te doen. Het gaat om een inwoner van onze stad en als OCMW willen wij de verantwoordelijkheid nemen en de extra inspanning doen om haar toch in het rusthuis te huisvesten. De gevraagde zorg is groot, maar in een RVT hebben we sowieso de klok rond verplegend personeel. Dus moet het lukken om die vrouw bij ons de nodige zorg en bijstand te verlenen", gelooft Vercamer (CD&V).


Monique kan evenwel niet meteen naar De Meerspoort. "De instelling is op dit moment volzet. Het is dus nog even wachten tot er een plaatsje vrijkomt. En we moeten natuurlijk ook de wachtlijst respecteren, maar bij de toewijzing houden we sowieso rekening met de mate waarin de opvang dringend is. In dit geval is het wel duidelijk dat er niet lang kan worden gewacht", bedenkt Vercamer.

Voorbarige euforie

Dirk Souffriau reageert opgelucht op het nieuws, maar is op zijn hoede voor voorbarige euforie. "Ik zal pas helemaal gerustgesteld zijn als Monique effectief in de instelling is. De toestand is nu absoluut onhoudbaar. Ik ben nu mijn allerlaatste vakantiedagen aan het opsouperen om mijn vrouw thuis te kunnen verzorgen. Maar maandag moet ik aan het werk. Die dag kan onze dochter nog even inspringen, maar vanaf volgende week dinsdag weet ik niet hoe het hier verder moet. Ik hoop dat het aanbod van De Meerspoort heel snel realiteit wordt", besluit Dirk.