Oorlog om de geuteling barst los

FEESTCOMITÉ WIL NIET WETEN VAN OVENKOEKEN UIT GASOVEN EN WIJKT UIT NAAR MICHELBEKE

Geutelingengieters Danny Wattez, André De Temmerman, Walter Serbruyns en Johan Van Den Dooren beschuldigen de De Koekelaeres ervan dat ze de geuteling commercieel willen uitbuiten.
Ronny De Coster Geutelingengieters Danny Wattez, André De Temmerman, Walter Serbruyns en Johan Van Den Dooren beschuldigen de De Koekelaeres ervan dat ze de geuteling commercieel willen uitbuiten.
Voor het eerst in meer dan dertig jaar zijn er volgend jaar geen geutelingenfeesten in Elst. Het Geutelingencomité verhuist naar buurgemeente Michelbeke. Reden: een ruzie met de familie De Koekelaere, met wie het comité al jaren samenwerkt. "Zij wil geutelingen op grote schaal produceren in een gasoven. Maar de geuteling is een ambachtelijk product en moet dat blijven", klinkt het.

Elst staat al jaren bekend als het geutelingendorp. De ovenkoek en de bijhorende kermis lokken in februari jaarlijks duizenden dagjesmensen naar de kleine Brakelse deelgemeente. Het feest speelt zich elk jaar af in en rond de geutelingenoven op de site van traiteur Eric De Koekelaere. Hij is de broer van wijlen Johan De Koekelaere, die de geutelingenfeesten jaren geleden deed heropleven.


Maar tussen de geutelingengieters en de familie De Koekelaere zit een flinke haar in de boter.


De geutelingenproductie moet opgedreven worden, vindt Eric De Koekelaere. Hij moet in zijn winkel elk jaar mensen teleurstellen omdat er te weinig geutelingen zijn. Boven zijn slagerij installeerde hij daarom een gasoven, waarin hij per uur wel 1.600 geutelingen kan gieten. Dat zijn er duizend meer dan de capaciteit van twee houtovens in het geutelingenmuseum samen. "Zo kan het gieten sneller verlopen. Deze methode doet niets af aan de kwaliteit van het gebak. Al de rest blijft hetzelfde: de geutelingen zijn qua ingrediënten, uitzicht en smaak identiek aan deze uit de houtoven", maakt De Koekelaere zich sterk. De superoven wil hij voorlopig aan niemand tonen. "Omdat ik een patent ga nemen op die uitvinding. Pas als dat er is, mag iedereen mijn oven zien", belooft hij.

Het typische beeld van de geutelingen die zich opblazen in de met hout gestookte oven. "De enige correcte manier om de geuteling te bereiden", zegt het comité.
Ronny De Coster Het typische beeld van de geutelingen die zich opblazen in de met hout gestookte oven. "De enige correcte manier om de geuteling te bereiden", zegt het comité.

Ambachtelijk product

"Maar wij willen met die gasgeutelingen niets te maken hebben", zegt Walter Serbruyns, de langst actieve geutelingengieter in het comité. "Iedereen mag geutelingen gieten, maar in de zakken van het geutelingencomité, waarop wij de mensen garanderen dat ze een ambachtelijk product kopen, komen ze niet. Wij gaan de mensen niet voor de gek houden door ze in het geniep gasgeutelingen te verkopen", zegt Serbruyns.


De De Koekelaeres krijgen het verwijt, dat zij de geuteling commercieel willen uitbuiten. "Het is maar hoe je het bekijkt", zegt Eric. "Ik vind het niet normaal, dat wij hier al meer dan dertig jaar het dorp van de geutelingen zijn en jaarlijks duizenden van die ovenkoeken verkopen, maar dat de geuteling nog altijd geen erkend streekproduct is. Daar moeten we aan werken, maar dan moeten we de zaken ook wat professioneler aanpakken", vindt Eric.

Eric en Pieter De Koekelaere.
Ronny De Coster Eric en Pieter De Koekelaere.

Website gekaapt

Dat het spel hard wordt gespeeld, is ook te zien op de web. "Onze website is gekaapt! Wie www.geutelingen.be intikt, wordt nu doorgelinkt naar www.geutelingen.com, eigendom van de bvba De Koek", merkt het boze Geutelingencomité op. "Correctie: de domeinnaam www.geutelingen.be is altijd mijn eigendom geweest", reageert De Koekelaere.


Ook het geutelingenmuseum met de houtgestookte ovens zijn van De Koekelaere. Ze zijn door het Geutelingencomité gebouwd, maar staan op zijn grond. De geutelingengieters zetten er alvast geen stap meer binnen: de laatste keer dat ze er kwamen, hebben ze de hele inboedel (hun eigendom), inclusief Leuvense stoof, meegenomen. "Ik nodig alle verenigingen van Elst uit om hier geutelingen te komen gieten", reageert Eric De Koekelaere.


Het gekibbel over de geuteling heeft drastische gevolgen voor de Geutelingenfeesten tijdens het kermisweekend. "Wij vehuizen alles naar onze buurgemeente Michelbeke. Dat is een ingrijpende beslissing, maar het kan niet anders. We kunnen er terecht in zaal Averbo en zullen daar vijf weken lang een mobiele geutelingenoven gebruiken. Ons doel blijft om, ondanks deze moeilijke omstandigheden, de geuteling te gieten op een ambachtelijke manier die iedereen kan zien. Hopelijk moeten we maar eenmalig uitwijken en vinden we daarna een oplossing om naar Elst terug te keren. Wij blazen geen bruggen op, maar willen wel trouw blijven aan de traditie", zegt Walter Serbruyns.


"Een spijtige beslissing", vindt Eric De Koekelaere. "We hebben de voorbije decennia al met heel veel tegenslagen te kampen gehad en kwamen ze telkens toch te boven. Ik keur niemands mening af en hoop dat


het gezond verstand uiteindelijk de bovenhand haalt. Ik hoop en geloof dat dit niet het einde wordt van de mooie geutelingentraditie in Elst en de Vlaamse Ardennen", besluit De Koekelaere.