Nieuw zwembad of niet? Stop het getalm

Zwembad Poseidon voldoet niet meer aan de normen.
Ronny De Coster Zwembad Poseidon voldoet niet meer aan de normen.
Hoe moet het verder met het gemeentelijk zwembad Poseidon? De eerder geplande renovatie van de veertig jaar oude accommodatie blijkt nu veel meer te zullen kosten dan gedacht. De werkzaamheden staan zelfs nog niet in het budget van de gemeente. Wat moet er gebeuren om de Brakelaar nog in zijn eigen gemeente te laten zwemmen?

"Brakelaars moeten blijven de kans krijgen om in hun eigen gemeente te zwemmen. Ik vind dat een belangrijke service voor de inwoners", zegt sp.a-kopstuk Hedwin De Clercq. "Laat ons maar meteen kiezen voor een nieuwbouw. We weten nu dat renoveren héél duur wordt en ik vrees dat we dan veel kosten maken, die over twintig jaar misschien terugkeren. Een nieuw zwembad van dezelfde grootte als het huidige zou ongeveer 7 miljoen euro kosten. Mij lijkt dat de beste oplossing.

Renoveren is te duur. Laten we meteen gaan voor een nieuwbouw

Hedwin De Clercq (sp.a)

"Al jaren geleden heb ik ervoor gewaarschuwd, dat een renovatie van het huidige zwembad een onbetaalbare zaak dreigde te worden. Door het getalm zijn ons helaas al ettelijke subsidies van de hogere overheid door de neus geboord", betreurt Jan Haegeman (N-VA). Ook hij wil dat Brakelaars voor een partijtje zwemmen niet naar omliggende steden als Ronse, Geraardsbergen, Zottegem of Oudenaarde moeten en wil dat het volgende gemeentebestuur investeert in een nieuw zwembad.

Het zou fijn zijn als omliggende gemeenten mee voor de financiering zouden zorgen

Jan Haegeman (N-VA)

"Zwemmen is één van de meest laagdrempelige sporten, te beoefenen van jong tot oud, voor mensen met of zonder beperking. Daarom hecht ik veel belang aan een zwembad in onze gemeente. Maar laat ons bij die investering ook buurgemeenten Lierde, Zwalm en Maarkedal betrekken. Hun inwoners maken immers ook vandaag al gebruik van ons zwembad. Het zou fijn zijn als die gemeenten mee voor de financiering zorgen. Komen zij niet over de brug, dan moet Brakel het alleen doen. En zwemmen mag voor de Brakelaars trouwens ook wat goedkoper worden", vindt Haegeman.

Voor Alexander De Croo (Open Vld) is het al uitgemaakt: het nieuwe zwembad komt naast de sporthal De Rijdtmeersen. "Het terrein van het huidige zwembad kunnen we verkavelen als bouwgrond. Daarmee generen we centen die mee kunnen dienen om de nieuwbouw te betalen", zegt De Croo.

(DCRB)
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels