Installatie van gemeenteraad verloopt rimpelloos

De voltallige gemeenteraad.
Ronny De Coster De voltallige gemeenteraad.
De Brakelse gemeenteraad is geïnstalleerd. De startvergadering voor het nieuwe gemeentebestuur onder leiding van de nieuwe burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) verliep rimpelloos. Blauw is alleen aan de macht, de oppositie kondigt aan dat ze front zal volgen.

De startvergadering van de gemeenterad in Brakel gebeurde ruim een week later dan gepland als gevolg van een klacht tegen de verkiezingsuitslag. Die bleek uiteindelijk ongegrond.

Drie kandidaten die wel waren verkozen, zetelen niet, omdat ze afstand hadden gedaan van hun mandaat. Herman De Croo (Open Vld) had al bij de verkiezingen aangekondigd dat hij alleen op de lijst van zoon en lijsttrekker Alexander stond om die te steunen. Ook Noël Morreels (CD&V) geeft de fakkel door aan zijn zoon Bart. En Stephan Vanden Berghe, lijsttrekker van de CD&V, had op de avond van de verkiezingen al op de tegenvallende uitslag van zijn partij gereageerd met de aankondiging dat hij de politiek vaarwel zegt.

De installatie van de gemeenteraad gebeurde onder een grote publieke belangstelling en zonder incidenten.

Marijn Devalck (Open Vld) verloor even zijn tekst.
Ronny De Coster Marijn Devalck (Open Vld) verloor even zijn tekst.

Marijn Devalck was bij zijn eedaflegging  wel even zijn tekst kwijt: de Open Vld’er verraste door trouw te zweren aan de “verwachtingen” van zijn mandaat in plaats van aan de verplichtingen, maar die verspreking werd met de glimlach rechtgezet.

Ruime absolute meerderheid

Het is bekend dat de liberalen in de raad een comfortabele meerderheid hebben: Open Vld bezet 15 van de 23 zitjes. De fracties CD&V en sp.a bestaan elk uit drie verkozenen. N-VA en Vlaams Belang hebben er elk één.

De oppositie kondigde een opbouwende houding aan. “En ik zit hier voor mijn partij wel alleen, maar bén niet alleen”, verzekerde Jan Haegeman (N-VA). Die bedenking sloot aan bij de waarschuwing van socialist Hedwin De Clercq, die na achttien jaar meebesturen nu in de oppositie belandt. “Zoals een meerderheid uit een coalitie kan bestaan, zo kunnen ook oppositiepartijen samenwerken. En dat zullen wij in Brakel ook doen”, kondigde hij aan.

De startvergadering lokte flink wat volk.
Ronny De Coster De startvergadering lokte flink wat volk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.