Gemeenteraad gaat niet in op voorstel tijdelijke afschaffing blauwe zone

Het gemeentebestuur wil niet weten van een tijdelijke afschaffing van de blauwe zone in het centrum van Brakel. In de werkzone voor de heraanleg van het Marktplein en omliggende straten hoeft de parkeerschijf niet, maar erbuiten blijft de parkeertijd tot twee uur beperkt.


Oppositieraadslid Kris Wattez (CD&V) stelde in de gemeenteraad voor om de blauwe zone op te schorten tot in april wanneer de heraanleg van het centrum rond is. "Nu is er een discriminatie: op de Markt, in de Serpentstraat, Hoog- en Neerstraat is de blauwe zone wél tijdelijk niet van kracht. Maar in de andere centrumstraten moeten mensen hun parkeerschijf gebruiken. Daardoor worden de handelaars daar gediscrimineerd", vindt Wattez.


Dat de schijf niet hoeft in de werfzone, heeft volgens schepen van Middenstand, Johan Thomas (sp.a) een andere reden. "In de werfzone is het eigenlijk niet mogelijk om de parkeertijd te controleren, hier heeft de aannemer de zogenaamde 'politie van de werken'. Dat wil zeggen, dat hij kan beslissen of er al dan niet geparkeerd kan worden. Laat hij auto's toch toe in de werfzone, dan is dat een vorm van goodwill. Dit gebeurt vooral omdat wij er als gemeenten op aandringen en zo wordt de hinder voor de bezoekers van het centrum beperkt", legt Thomas uit.


"De blauwe zone afschaffen in heel het centrum zou een heel verkeerd signaal zijn", vindt ook burgemeester Alexander De Croo (Open Vld). "Die blauwe zone is er uiteindelijk gekomen op vraag van de handelaars. Het is dankzij die parkeerregeling, dat er in het centrum circulatie is en dus plaats om te parkeren." (DCRB)