"Onkruidbestrijding 70.000 euro duurder en niet efficiënt"

BURGEMEESTER KLAAGT NIEUWE REGLEMENTERING VLAAMSE OVERHEID AAN

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer toont het woekerende onkruid op het kerkhof.
Ronny De Coster Burgemeester Stefaan Devleeschouwer toont het woekerende onkruid op het kerkhof.
"Het verbod op sproeistoffen voor onkruidverdelging is voor gemeenten niet vol te houden", alarmeert Brakels burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld). "Ons personeel van de groendienst is nog bijna uitsluitend bezig met onkruidbestrijding met gasbranders. Het kost ons per jaar tot 70.000 euro extra en het is helemaal niet efficiënt. Wij krijgen er onze begraafplaatsen niet mee opgeruimd", zegt Devleeschouwer.

"Kijk hier maar eens rond: twee weken geleden is personeel van de gemeente hier bezig geweest om met zo'n gasbrander het onkruid op de paadjes te verdelgen. Vandaag schiet het er al weer door. En trek het maar eens van tussen de stenen. Dat is verdorie hard labeur", demonstreert de Brakelse burgemeester op de gemeentelijke begraafplaats in Everbeek-Beneden.

De gasbrander die een paar weken werd ingezet tegen het onkruid lijkt de strijd te hebben verloren.
Ronny De Coster De gasbrander die een paar weken werd ingezet tegen het onkruid lijkt de strijd te hebben verloren.

Ontslag

"We krijgen van inwoners veel commentaar als begraafplaatsen er niet netjes bijliggen. Niet alleen rond allerheiligen, maar bijvoorbeeld op moeder- en vaderdag ligt dat bij nabestaanden heel gevoelig. En ik begrijp die reactie ook. Maar sinds het verbod op gebruik van pesticiden is het onmogelijk geworden om openbare plaatsen onkruidvrij te houden. We mogen ook geen pekel of zout gebruiken. Het is allemaal manueel werk. Ons personeel is met bijna niks anders meer bezig dan onkruid met een brander te lijf te gaan en uit te trekken. Dat is toch ook een beetje een straf voor mensen die zijn opgeleid om met machines aan de slag te gaan en efficiënt te werken. Het is voor het personeel zo frustrerend dat sommigen me al hebben gezegd dat ze hun job bij de gemeente niet meer zien zitten en willen uitkijken naar iets anders", zegt Devleeschouwer.


Voor de gemeente wordt de onkruidbestrijding ook veel duurder, volgens de berekeningen van de burgemeester. "Ik kom aan een jaarlijkse meerprijs van maar liefst 70.000 euro, terwijl het resultaat uiteindelijk veel slechter is. We zijn nu onkruid aan het wieden tussen de kasseien in het dorp van Zegelsem. Op de manier waarop het nu moet, is dat eigenlijk niet te doen", vindt de burgemeester.

Huis uitgebrand

"Het gebruik van gasbranders is bovendien ook niet echt veilig. Dat hebben we deze week nog gezien aan de Meerbeekstraat. Daar is een huis uitgebrand, nadat de bewoner een gasbrander had gebruikt om onkruid te verdelgen. In Zottegem heeft een onkruidverdelger op gas een voordeur in brand doen vliegen."


"Ik slaak hier echt een noodkreet. De Vlaamse overheid moet de reglementering bijsturen. Het gebruik van pesticiden zou op begraafplaatsen wél moeten kunnen. Dat is de uitzondering die ik voorstel. Ik ben er zeker van, dat nogal wat burgemeesters en milieuschepenen in Vlaanderen mijn voorstel erg genegen zullen zijn", besluit de duidelijk radeloze burgervader van Brakel.