"Kerk perfect geschikt als zaal voor eetfestijnen"

Schepen Hedwin De Clercq bij de Sint-Martinuskerk.
Foto Ronny De Coster Schepen Hedwin De Clercq bij de Sint-Martinuskerk.
Het gemeentebestuur wil van de Sint-Martinuskerk in Opbrakel een feestzaal maken waar verenigingen onder meer eetfestijnen kunnen organiseren. "We voeren besprekingen met de kerkfabriek en ik verwacht dat we tot een overeenkomst komen. Het verenigingsleven zit hier echt wel op te wachten", zegt eerste schepen Hedwin De Clercq (sp.a).

Tot voor enkele maanden konden verenigingen de polyvalente zaal van de gemeentelijke sporthal De Rijdtmeersen gebruiken om onder meer eetfestijnen te organiseren. "Maar dat was niet meer houdbaar en gaf aanleiding tot onveilige toestanden. Gasfornuizen en gasflessen versperden vaak de nooduitgang. Bovendien hing daags na een eetfestijn vaak in heel de sporthal een frietgeur, wat toch uiterst onaangenaam was voor wie kwam sporten", verklaart schepen Hedwin De Clercq waarom de gemeente eetfestijnen is gaan verbieden in de sporthal.


"Gevolg van dit verbod is wel dat verenigingen nog amper plaatsen vinden voor hun eetfestijnen. De kerk van Opbrakel, die voordien al werd gebruikt voor schoolfeestjes, lijkt mij een heel geschikte plek om aan verenigingen ter beschikking te stellen. In de sacristie is het perfect mogelijk om een keuken te installeren, terwijl er weinig werk nodig is om van de eigenlijke kerk een zaal te maken", gelooft De Clercq.

In onderhandeling

"We zijn hierover al in onderhandeling met de kerkfabriek en die staat niet weigerachtig tegenover ons idee. Deze kerk, die een vijftal jaar geleden nog een heel dure restauratie heeft ondergaan, staat nu gewoon leeg. Het zou een heel goede zaak zijn als die door de omvorming die we voorzien, weer een bestemming krijgt die ten gunste is van de gemeenschap", bedenkt de schepen.


De buitenkant van de Sint-Martinuskerk in Opbrakel is beschermd, maar het interieur is dat niet. (DCRB)