"Beter wachten met nieuw gemeentehuis"

Het gemeentehuis en cultuurzaal komen op de site links.
Foto Ronny De Coster Het gemeentehuis en cultuurzaal komen op de site links.
"De gemeente kan beter wachten met de bouw van een gemeentehuis, tot er duidelijkheid is over eventuele fusies met buurgemeenten", vindt oppositieraadslid Lieven Bauwens (N-VA). "Als we wachten, riskeren we dat ons gemeentehuis om veiligheidsreden wordt afgekeurd", vreest schepen André Flamand (Open Vld)

Een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) onderzoekt of de site beneden de Serpentestraat kan worden omgevormd tot een gebied voor openbaar nut. De gemeente wil er een zaal voor podiumkunsten én een nieuw gemeentehuis bouwen. "Ik ga ermee akkoord dat we nood hebben aan die socio-culturele site, maar met een gemeentehuis kunnen we beter wachten. Brakel is een financieel gezonde gemeente. Voor steden als Zottegem en Geraardsbergen vormen wij een interessante bruid. Worden we ooit opgeslorpt, dan staan we daar met ons grote gemeentehuis", bedenkt Bauwens. Ook bij een fusie met kleinere buren, vreest Bauwens voor problemen. "Als wij de pilootgemeente worden, zal ons gemeentehuis te klein zijn. Het lijkt me daarom verstandiger te wachten", besluit het oppositieraadslid.


Schepen André Flamand (Open Vld) wil van geen uitstel weten. "Er wordt gewerkt in een gebouw dat niet meer aan de normen voldoet. Wat als op een dag ons gemeentehuis om veiligheidsredenen wordt afgekeurd? We kunnen het ons niet veroorloven om de bouw van een nieuw administratief centrum nog langer uit te stellen", vindt Flamand. Ook burgemeester Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat speculaties over gemeentefusies, de plannen voor een nieuw gemeentehuis niet mogen doorkruisen. "Het is belangrijk dat we de basisdienstverlening dicht bij de mensen houden. Ik geloof niet dat schaalvergroting de dienstverlening voor de mensen zal verbeteren. De fusies die we al tot stand hebben zien komen, waren vooral politiek geïnspireerd", motiveert De Croo. (DCRB)