"Al 40 jaar cola voor elke renner"

EVERBEKENAAR LUCIEN BLYAU VOLGT SINDS 1975 GROTE WIELERRONDES

Lucien Blyau vertoeft momenteel in Spanje om opnieuw blikjes cola aan de renners te geven.
Kos Lucien Blyau vertoeft momenteel in Spanje om opnieuw blikjes cola aan de renners te geven.
Lucien Blyau (90) uit Everbeek volgt al 40 jaar grote wielerrondes, waar hij de renners blikjes cola geeft. Hij toert rond in een tot kampeerwagen omgebouwde bestelwagen en zit momenteel in de Vuelta. "Ik hoop dat ik kan voortdoen tot ik 100 jaar ben", vertelt de krasse senior vanuit Spanje.

De Everbekenaar is gek op wielrennen omdat het 'de mooiste en zwaarste sport is'. Hij fietste zelf als jonge knaap. Toen hij in 1949 profrenner werd, sloeg het noodlot echter toe. "Ik kwam ten val en brak een knieschijf. Het was meteen over met mijn wielercarrière, want in die tijd kon een operatie nog niet. Omdat ik het niet los kon laten, besloot ik om de koers dan maar met de auto te volgen." Lucien Blyau volgt sinds 1975 ieder jaar grote koersen en wielerrondes zoals Parijs-Nice, De Ronde van Frankrijk, de Ronde van Zwitserland, de Dauphiné Libéré, de Vuelta en Parijs-Tours. Hij zoekt er de beste plekjes op, in een bocht of op een licht hellend stuk, waar de renners trager passeren. Daar geeft hij hen vooral blikjes cola. "Ik draag een truitje van Collstrop, zodat ze mij herkennen. Ze weten wie ik ben, want soms bedien ik tot zestig renners per rit. De voorbije jaren bediende ik alle toppers, van Greg Lemond tot Lance Armstrong. Hoe ik er vroeger in slaagde, toen ik jonger was, om telkens vrijaf te nemen om al die koersen te volgen? Ik wist dat als boerenjongen altijd te 'arrangeren'." (lacht)


Lucien rijdt ondanks zijn gezegende leeftijd nog overal zelf naartoe. "In oktober vorig jaar brak ik, nadat ik thuis in Brakel van de trap viel, wel een nekwervel", vertelt hij. "Haast en spoed is zelden goed. (lacht) Ik moet voorzichtig zijn, maar verder heb ik geen kwaaltjes. Ik voel me in mijn hoofd nog 25 jaar. Hopelijk hou ik het lang vol, want de liefde voor het wielrennen is te sterk."

Lucien Blyau werd onlangs gehuldigd door de gemeente.
Ronny De Coster Lucien Blyau werd onlangs gehuldigd door de gemeente.

Vriendin

Lucien vertoeft momenteel samen met zijn vriendin Marie-Therese Rousseau (73) in de Vuelta. Ze verblijven er in een tot kampeerwagen omgebouwde Ford Transit bestelwagen. Lucien bekleedde de binnenkant met isolerende kurk om geen koud te hebben 's nachts. "Er zitten twee koelkasten vol blikjes cola in", zegt Marie-Therese Rousseau. "We hebben verder een keukentje, kastjes voor materiaal en een bed. Lucien is een doorzetter. Hij heeft een sterk karakter, net zoals een renner. Hij doet alles voor de koers. Zelfs als het geen warm weer is, staat hij paraat met zijn blikjes cola. 'Als ik er eentje een plezier mee kan doen, is mijn dag geslaagd', zegt hij altijd. Ik ga zelf graag mee. De natuur is vaak prachtig, al heb ik wel schrik in de bergen", lacht Rousseau.