Opnieuw vrouwelijke burgemeester?

BOUTERSEM-verkiezingen-burgemeester sarah Boon
Bollen BOUTERSEM-verkiezingen-burgemeester sarah Boon
Sarah Boon (sp.a) werd de eerste vrouwelijke burgemeester van Boutersem, maar na zes jaar geeft ze de sjerp weer af. Zal partijgenote en lijsttrekker Mia Smets er in slagen om in haar voetstappen te treden of kiest Boutersem opnieuw voor een mannelijke burgemeester? Chris Vervliet (CD&V) is alvast een geducht concurrent. Hij maakte veel indruk door de gemeente met succes door woelige financiële tijden te loodsen. Maar ook Open Vld wil graag de oppositiebanken verlaten en weer mee besturen.

Mia Smets meent dat er de afgelopen legislatuur goed werk geleverd werd met enkele projecten zoals de sport’o’droom, de parking aan de gemeenschapssite, het bannen van zwaar vervoer uit de woonstraten, investeringen in de wegen, de maandagmarkt en de realisatie van 24 sociale woningen.”Bovendien blijkt uit de Vlaamse gemeentemonitor ook dat de mensen tevreden zijn en graag in onze gemeente wonen. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. De kracht van ons team is dat we luisteren naar onze inwoners, dat we bereikbaar zijn en dat we over de nodige competenties beschikken om een modern en vooruitstrevend beleid mogelijk te maken. Dat beleid wil ik de komende jaren mee helpen verder zetten. Ik ken mijn dorp door en door. Wie mij kent, weet bovendien dat ik sociaal ben aangelegd en een luisterend oor ben voor iedereen, ongeacht van welke strekking hij of zij ook is. Dit is belangrijk want een burgemeester moet er zijn voor iedereen.”

De huidige burgemeester Sarah Boon (sp.a) toonde zich vooral een ‘warme’ burgemeester. “Die warme stijl kan ik waarschijnlijk niet evenaren en ik weet ook niet of iemand dat kan”, reageert kandidaat-burgemeester Chris Vervliet (CD&V). “Ik zie mezelf eerder als een burgemeester-manager, die het schepencollege voorzit, de ploeg samenhoudt en een to do-lijstje bijhoudt met daarop wie wat moet doen. Ik denk dat Boutersem daar op dit ogenblik behoefte aan heeft. Waar ik vooral verandering in wil brengen, is het gebrek aan fietspaden, goede voetpaden en mobiliteit.” Ook sp.a laat weten dat dit een van de speerpunten op het programma is.

Partijen doorgelicht:

1) Groen

Groen staat te popelen om mee het beleid te voeren en te gaan voor meer verkeersveiligheid en klimaat-en afvalbeleid. “En ook op het vlak van zorg en welzijn bleven vele uitdagingen onbeantwoord”, zegt lijsttrekker Jos Thijs. “Groen kan zorgen voor een frisse wind in Boutersem. We stellen ambitieuze en vernieuwende ideeën voor en houden tegelijk rekening met de haalbaarheid, ook op financieel vlak. We willen de Boutersemnaren ook zoveel mogelijk betrekken in het voorbereiden en tot stand komen van het beleid, ook na de verkiezingen. Participatie en transparantie zijn voor ons essentieel.”

2) N-VA

De lijst wordt opnieuw getrokken worden door Greta Vanden Bempt uit Vertrijk. De kopvrouw is fractieleider in de gemeenteraad en zet meteen de ambitie van de N-VA in de verf. “De voorbije zes jaar hebben we op een positieve manier oppositie gevoerd: meewerken waar het kan, kritisch waar het moest. Maar Boutersem heeft nood aan een ander beleid. We willen de verandering doorvoeren en onze gemeente mee besturen!” Net als zes jaar geleden zal Maarten Devroye, zoon van Greta, de lijst duwen.

3) Open Vld

Deze partij wordt getrokken door nieuwkomer de 33-jarige Janina Vandebroeck, de echtgenote van de vorige lijsttrekker Günther Portaels, die de lijst trekt. Janina heeft er alvast veel zin in. Zo wil ze onder meer een halt toeroepen aan het snelle en zware sluipverkeer dat Boutersem teistert. “Ook kleine criminaliteit en vooral de stijgende inbrakenplaag vraagt om dringende maatregelen, zoals de inzet van ANPR-camera’s.”

4) Leefbaar Boutersem

Een onverwachte laatste lijst is die van Leefbaar Boutersem met drie leden, waaronder lijsttrekker Jan Peeters. “Met het project Leefbaar Boutersem willen we onder meer de geplande inplanting van elf industriële windturbines in en rondom onze landelijke gemeente op de politieke agenda plaatsen. Om het debat te krijgen waarop we recht hebben, nemen we met Leefbaar Boutersem”, aldus Jan. “Daarnaast willen we een langetermijnvisie voor een leefbare gemeente uittekenen en dit in samenspraak met de inwoners en met de andere partijen.”