Niemand wil kasteel kwijt, al jaren gepalaver

Het gemeentehuis is dringend aan herstelling toe.
Foto RV Het gemeentehuis is dringend aan herstelling toe.
Het gemeentehuis van Boutersem, het kasteel van Kwabeek, is dringend aan herstelling toe. Al jaren wordt er gesproken over een mogelijk nieuw gemeentehuis en administratief centrum op de site aan het cultureel centrum. Wat is financieel de beste optie? En wat zou er dan met het kasteel gebeuren?

"We moeten eerlijk zijn: het kasteel van Kwabeek beantwoordt niet aan de noden van de toekomst, tenzij met zware investeringen", zegt schepen Chris Vervliet (CD&V). "Bovendien moeten we op dit ogenblik nog een tweede huis onderhouden, dat geregeld voor kosten zorgt: het OCMW-gebouw. Het kan op termijn goedkoper zijn om te gaan naar één energie-efficiënt administratief centrum. Dat moeten we wel eerst ernstig becijferen."


"En waarom daar ook niet de politie in centraliseren?", aldus Janina Vandebroeck, lijsttrekker Open Vld. "Hierdoor bespaar je heel wat op de exploitatiekost en voor de inwoners levert dit ook alleen maar voordelen op."


Ook sp.a is voorstander van een nieuw administratief centrum langs de Kerkomsesteenweg. "Vandaag de dag hebben zowel de bezoekers als het personeel andere verwachtingen van een gemeentehuis dan bijna 30 jaar geleden", zegt huidig schepen Günther Janssens (sp.a).


"Bovendien worden we geconfronteerd met de fusie van de gemeente en het OCMW waardoor het gebouw in elk geval niet groot genoeg is."


Maar heeft de gemeente daar de centen voor? "De kostprijs kan gedeeltelijk gefinancierd worden door verkoop van het OCMW-gebouw", zegt Vervliet (CD&V). "En ook wat betreft energiekosten kunnen we besparen."


Maar wat met het kasteel dan? Geen enkele partij wil dit van de hand doen. "Het kasteel en het park blijven voor de gemeenschap een waardevolle omgeving", zegt meent Jos Thys van Groen. "Private verkoop is wellicht niet aangewezen." Daar is schepen Janssens (sp.a) het mee eens. "Het domein van Kwabeek is een unieke trekpleister waarop we fier mogen zijn. Er werd een beheersplan opgesteld en de afgelopen jaren hebben we hier stapsgewijs in geïnvesteerd. Het kasteel is immers een beschermd monument dat we in de toekomst vooral voor ceremoniële, recreatieve en culturele doeleinden willen gebruiken. En ook de heemkundige kring kan hier gebruik van maken." (VDT)